Κριτική στο υπουργείο Υγείας για το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διάταξη για προληπτικές οδοντιατρικές εξετάσεις, κάνουν ο τομεάρχης Υγείας και η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σημερινή ανακοίνωση, ο Ανδρέας Ξανθός και η Δώρα Αυγέρη επισημαίνουν πως το νομοσχέδιο έχει προεκλογικό χαρακτήρα και νομιμοποιεί τις παρανομίες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), το οποίο αποτελεί θυγατρική εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

"Το υπουργείο Υγείας, σε μια περίοδο που η υγειονομική κρίση επανέρχεται δριμύτερη, που το ΕΣΥ είναι διαλυμένο και το ιατρικό του προσωπικό, όντας εξουθενωμένο και σε απόγνωση παραιτείται μαζικά, φέρνει ένα νομοσχέδιο προεκλογικής παροχολογίας και επικοινωνιακής διαχείρισης της διογκούμενης κοινωνικής κατακραυγής για το χάλι στην Υγεία.

Εξαγγέλλει δωρεάν προληπτική  οδοντιατρική φροντίδα στα παιδιά (dentist pass) και πρόγραμμα ενίσχυσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά - εφήβους με χρηματοδότηση του ΙΣΝ. Το πιο σημαντικό και προκλητικό όμως στοιχείο του ν/σ, είναι ότι με το άρθρο 14 για το ΙΦΕΤ, η κυβέρνηση θεσμοθετεί την πλήρη ανατροπή του χαρακτήρα του ως κρατική φαρμακαποθήκη και παρέχει εκ των υστέρων πολιτική ασυλία και κάλυψη στις παρανομίες και τα κερδοσκοπικά παιγνίδια της σημερινής Διοίκησης του ΙΦΕΤ, για τις οποίες υπάρχουν ενοχοποιητικά πορίσματα ελέγχου και έχουμε  καταθέσει αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Αντί για εξυγίανση και θεσμική θωράκιση του ΙΦΕΤ για να παρέμβει δραστικά  στην κρίση της φαρμακευτικής αγοράς και στις  πρωτοφανείς ελλείψεις φαρμάκων ζωτικής σημασίας, η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης μετατρέπουν το ΙΦΕΤ σε μια αμιγώς εμπορική επιχείρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα λειτουργεί με όρους αδιαφάνειας και θα έχει ενεργό ρόλο στο  κύκλωμα των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων. 

Για να μην έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία περί 'αυτορρύθμισης της αγοράς' χωρίς ισχυρή κρατική παρέμβαση, αλλά και με ανοικτή διαπλοκή με επιχειρηματικά συμφέροντα που κερδοσκοπούν σε βάρος της Δημόσιας Υγείας. Η αποδιοργάνωση και σταδιακή ιδιωτικοποίηση των κρατικών φορέων στο χώρο του φαρμάκου (ΕΟΦ - ΙΦΕΤ) και η πλήρης ασυδοσία στην αγορά, έχουν την υπογραφή Μητσοτάκη".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]