Στην Ευρώπη θεωρείται ότι έχει εξαλειφθεί, αλλά παγκοσμίως η λέπρα εξακολουθεί να προκαλεί αναπηρίες και πόνο - συμπεριλαμβανομένου του ψυχολογικού πόνου.
Αυτό επισημαίνει ο Γερμανικός Σύλλογος Αρωγής για τη Λέπρα και τη Φυματίωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας στις 29 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, η λέπρα είναι μια από τις αρχαιότερες ανθρώπινες ασθένειες.
Προκαλείται από βακτήρια και μπορεί να αντιμετωπιστεί καλά με αντιβιοτικά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 200.000 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσούν κάθε χρόνο, κυρίως στην Ινδία και τη Βραζιλία.
Η έγκαιρη θεραπεία είναι σημαντική για την πρόληψη των αναπηριών που σχετίζονται με τη λέπρα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η χρόνια λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές σωματικές αναπηρίες και σοβαρές βλάβες στο δέρμα, τα μάτια και τα νεύρα.
Το ποσοστό θανάτων είναι χαμηλό, αλλά σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Αρωγής για τη Λέπρα και τη Φυματίωση (DAHW), δύο έως τρία εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με αναπηρίες που σχετίζονται με τη λέπρα.
Οι ασθενείς με λέπρα εξακολουθούν να βιώνουν στιγματισμό και διακρίσεις σε πολλές κοινωνίες, για παράδειγμα δεν βρίσκουν εργασία ή στέγη, αναφέρει η DAHW.
Ο στιγματισμός μπορεί με τη σειρά του να έχει σωματικές συνέπειες: "Γνωρίζουμε από τη δουλειά μας επιτόπου ότι το στίγμα που συνδέεται με την ασθένεια είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στον αγώνα κατά της λέπρας".
Το στίγμα, είπε, αποθαρρύνει τους πάσχοντες να αναζητήσουν βοήθεια, καθυστερώντας τη διάγνωση και τη θεραπεία. Προκειμένου να στηρίξει τους πληγέντες, η DAHW ερευνά, μεταξύ άλλων, σε ποιο βαθμό μπορούν να βοηθήσουν ομάδες αυτοβοήθειας ή λαϊκοί σύμβουλοι υγείας από την κοινότητα.
Επιπλέον, τα βίντεο με τους πάσχοντες θα δείξουν ότι η λέπρα μπορεί να θεραπευτεί και ότι δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι