Οι καλές συνήθειες, όταν τις αποκτήσουμε, είναι σαν να βρισκόμαστε σε αυτόματο πιλότο και συχνά είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων μας. Οι συνήθειές μας δεν είναι ούτε λύσεις, ούτε συμπεριφορές. Είναι παρορμήσεις που μας οδηγούν να κάνουμε κάποια πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο, χωρίς καν να το σκεφτόμαστε. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα το βράδυ, το κάνει σχεδόν μηχανικά, δεν χρειάζεται να "πείσει" τον εαυτό του να ξοδέψει άλλα δύο λεπτά μπροστά στον καθρέφτη. Παρομοίως, ένας άνθρωπος που έχει τη συνήθεια να πίνει μόνο καφέ από έξω, πιθανότατα δεν θα σκεφτεί ξυπνώντας το πρωί να φτιάξει καφέ μόνος του.

Στην ουσία, οι συνήθειες είναι τα πράγματα που - για οποιονδήποτε λόγο - κάναμε σταθερά και πλέον αποτελούν κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Και προφανώς υπάρχουν συνήθειες καλές, αλλά και κακές: Αντικαταστήστε, ας πούμε, τον καφέ στο παραπάνω παράδειγμα με το πρώτο τσιγάρο της ημέρας ενός καπνιστή. Είναι κάτι που δεν αποφεύγεται, αλλά αυτό δεν το κάνει καλή συνήθεια, ακόμα κι αν υπάρχουν ψυχολογικά "οφέλη" (π.χ. το κάπνισμα μπορεί να βοηθά κάποιον να συγκεντρώνεται καλύτερα).

Για να αλλάξετε τις συνήθειές σας, λοιπόν, χρειάζεστε ένα σχέδιο που να κάνει τη νέα σας συνήθεια βολική. Κάτι που θα την ενσωματώσει στην ημέρα σας χωρίς περιττό κόπο, χωρίς να χρειαστεί να πείσετε τον εαυτό σας. Είναι ο ίδιος μηχανισμός που λέει ότι αν θέλουμε να τρώμε περισσότερα φρέσκα φρούτα, καλό είναι να κρύψουμε τα σνακ από την κουζίνα μας και να έχουμε πάντα ένα μπολ με φρέσκα φρούτα σε κοινή θέα. Ο εγκέφαλός μας μπορεί να ζητάει συγκεκριμένα πράγματα, αλλά τις περισσότερες φορές θα ικανοποιηθεί και με πράγματα που είναι άμεσα διαθέσιμα.

Παρομοίως, πολλά πράγματα που κάνουμε σε καθημερινή βάση είναι απλώς συνήθειες, όχι μυϊκή μνήμη. Το σημείο που αφήνουμε τα κλειδιά μας μόλις μπαίνουμε στο σπίτι, για παράδειγμα. Ή η σειρά με την οποία πλένουμε το σώμα μας στο μπάνιο.

Συνεπώς, αν θέλουμε να αλλάξουμε τις κακές μας συνήθειες με πιο σωστές και υγιεινές, η δύναμη της θέλησης είναι σημαντικός παράγοντας, αλλά δεν αρκεί για να γίνει η δουλειά. Χρειάζεται πρακτικότητα και να εξακολουθεί να υπάρχει μια καλή ροή στην ημέρα μας. Αυτό σημαίνει ότι η προσαρμοστικότητα, καθώς και το να γεμίζουμε με άλλους τρόπους τον χρόνο μας είναι "ταλέντα" που θα χρειαστεί να αναπτύξουμε. Επειδή αν προσπαθήσουμε να υιοθετήσουμε μια νέα συνήθεια πιέζοντας απλά τον εαυτό μας και θεωρώντας την αγγαρεία, μάλλον σύντομα θα απογοητευτούμε και θα επανέλθουμε πιο δυναμικά από ποτέ στις συνήθειες που ξέρουμε.

Για πολλές συνήθειες - όπως για παράδειγμα το κάπνισμα - πιστεύεται ότι η "δύσκολη περίοδος" που χρειάζεται να κάνουμε υπομονή και να αναπροσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες. Αυτός ο αριθμός όμως δεν είναι απόλυτος. Κάποια στιγμή απλώς θα συνειδητοποιήσετε ότι κάποια πράγματα αρχίσατε να τα κάνετε φυσικά. Μπορεί να γίνει πιο σύντομα, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο.

Αφού έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια καινούρια, πιο υγιεινή συνήθεια, τότε είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η επιμονή. Όσο δύσκολο είναι να αλλάξουμε συνήθειες, τόσο εύκολο είναι να επιστρέψουμε στις παλιές μας όταν τα πράγματα γίνουν δύσκολα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους, για παράδειγμα, που οι καπνιστές δυσκολεύονται να κόψουν το κάπνισμα σε περιόδους έντονου στρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΙΣΑ είναι αντίθετος στην άσκηση ιδιωτικού έργου των ειδικευόμενων ιατρών
Αυξάνονται οι τιμές σε 580 φάρμακα
Πώς οι φίλοι κάνουν καλό στην υγεία μας