Ανθρωποι που έχουν χάσει δόντια είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακά προβλήματα- και ο κίνδυνος αυξάνει σε συνάρτηση με τον αριθμό δοντιών που έχασε.

Η Dr. Anita Aminoshariae, του Case Western Reserve University School of Dental Medicine, δήλωσε ότι τα ευρήματα επισκόπησης δείχνουν ότι η απώλεια δοντιών δεν είναι μόνο οδοντιατρικό πρόβλημα αλλά σημαντικός προγνωστικός παράγοντας θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο.

Πρόσθεσε, ότι η καλή στοματική υγεία είναι αναγκαία και για υγιή καρδιά. Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία τακτικών τσεκάπ στον οδοντίατρο και προληπτικής φροντίδας για τη μείωση του κινδύνου σοβαρών καρδιαγγειακών συμβάντων.

Για τη νεα επισκόπηση, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από 12 έρευνες που εξέταζαν τη σχέση μεταξύ απώλειας δοντιών και θανάτου από καρδιακά αίτια.

Tα στοιχεία έδειξαν ότι όσοι έχασαν αρκετά δόντια είχαν 66% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιακά προβλήματα έναντι όσων δεν είχαν χάσει δόντια.

Άνθρωποι που έχασαν όλα τους τα δόντια είχαν ακόμα υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια.

Το σημείο στο οποίο ο κίνδυνος εκτοξεύεται είναι τα 10 ή λιγότερα δόντια. Όποιος έχει 10 δόντια ή λιγότερα αντιμετωπίζει πρόβλημα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Endodontics.

Πηγές:
Journal of Endodontics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση
Γιατί η παράλειψη του πρωινού είναι ανθυγιεινή επιλογή
Πανώλη σε αιγοπρόβατα: Ο ιός δεν επηρεάζει τον άνθρωπο