Είναι φυσικό να θέλουμε σεβασμό. Όπως επίσης είναι φυσικό ακόμα και οι πιο ψύχραιμοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση από εμάς να αισθανόμαστε περίεργα όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με κριτική. Πολλές φορές δεν είναι όμως εύκολο να παραμείνουμε ψύχραιμοι, όταν νομίζουμε ότι κάτι μας αφορά, ή ότι μας γίνεται προσωπική επίθεση. Κάποιες από αυτές τις φορές, η επίθεση βρίσκεται μόνο στο μυαλό μας.

Ενώ ορισμένα σχόλια ή ενέργειες έχουν στην πραγματικότητα σκοπό να σας προσβάλουν, αν διαπιστώσετε ότι τα συναισθήματά σας πληγώνονται πολύ συχνά ή τείνετε να υποθέσετε ότι κάποιος είχε σκοπό να σας πειράξει, είναι πιθανό να είστε επιρρεπείς στο να παίρνετε τα πράγματα πολύ προσωπικά.

Τι κάνει τους ανθρώπους να παίρνουν τα πράγματα προσωπικά;

Είναι φυσιολογικό να νοιαζόμαστε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς, αλλά όχι σε σημείο που να μας εμποδίζει. Οι αιτίες για τις οποίες παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά προέρχονται από διάφορους παράγοντες:

Χαμηλή αυτοπεποίθηση

Μπορεί να λέμε συνεχώς στον εαυτό μας ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί ή ότι πάντα φταίμε εμείς. Έτσι, μπροστά στα άσχημα σχόλια, θα πιστεύουμε εύκολα τα αρνητικά πράγματα που λέγονται για εμάς.

Παιδικό τραύμα

Η έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης στην παιδική ηλικία και το να κατηγορούμαστε ως παιδί από τους γονείς μπορεί να συμβάλει στα συναισθήματά μας ότι αξίζουμε να μας κοροϊδεύουν ή ότι οι άνθρωποι έχουν πάντα κάτι κακό να πουν για εμάς.

Κακή αυτοεκτίμηση

Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση μερικές φορές ανησυχούν πάρα πολύ για το τι σκέφτονται οι άλλοι. Μπορεί να παίρνουν τα πράγματα πολύ προσωπικά επειδή συνεχώς προσπαθούν να ακούνε μόνο τα καλύτερα.

Αγχώδεις διαταραχές

Όσοι υποφέρουν από κοινωνικό άγχος φοβούνται εξαιρετικά μήπως κριθούν και ντροπιαστούν.

Τελειομανία

Οι τελειομανείς δυσκολεύονται όταν οι άλλοι μιλούν για τα ελαττώματά τους καθώς έχουν μη ρεαλιστικά πρότυπα για το πώς πρέπει να ζουν και να φέρονται.

Και αυτά είναι μερικά σημάδια ότι οι απόψεις των άλλων έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε εσάς:

  • Βασίζεστε στην έγκριση των άλλων για να νιώσετε ολοκληρωμένοι
  • Ζητάτε συχνά και άσκοπα συγγνώμη
  • Δεν βάζετε ή διατηρείτε όρια στις σχέσεις σας
  • Φοβάστε να πείτε "όχι" στους άλλους ανθρώπους
  • Θυμώνετε εύκολα και μπαίνετε γρήγορα σε αμυντική στάση

Πώς να σταματήσετε να παίρνετε τα πράγματα προσωπικά

Ακολουθούν μερικές τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μην παραμείνετε αναστατωμένοι, και μακροπρόθεσμα να βελτιώσετε το πρόβλημα:

  • Εξασκηθείτε στη συναισθηματική ανθεκτικότητα
  • Δώστε στους ανθρώπους δεύτερη ευκαιρία, γιατί είναι πιθανό να παρεξηγήσατε τι έλεγαν
  • Ζητήστε από το άτομο ευγενικά να διευκρινίσει τι έχει πει
  • Σταματήστε να ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς, ξεκινώντας από απλές παραδοχές που δεν θα σας ξενίσουν πολύ
  • Καταγράψτε τις σκέψεις σας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΙΣΑ είναι αντίθετος στην άσκηση ιδιωτικού έργου των ειδικευόμενων ιατρών
Αυξάνονται οι τιμές σε 580 φάρμακα
Πώς οι φίλοι κάνουν καλό στην υγεία μας