Μέτριας έντασης χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα. Η χώρα μας εμφάνισε θετικότητα τεστ 11%, από 16% την εβδομάδα 23 έως 29 Ιανουαρίου.

Το ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό, το οποίο ήταν 21% την ίδια εβδομάδα, έναντι 23% της προηγούμενης, όπως προκύπτει από το επιδημιολογικό δελτίο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Από τα στοιχεία που συλλέγει ο ΕΟΔΥ από δέκα επιλεγμένα νοσοκομεία Ενηλίκων και Παίδων, την περασμένη εβδομάδα έγιναν συνολικά 8.346 εισαγωγές ασθενών για όλες τις αιτίες, εκ των οποίων οι 420 αφορούσαν γρίπη. 

Έγιναν, επίσης, δύο εισαγωγές σε ΜΕΘ, εκ των οποίων η μία αφορούσε ένα 7χρονο αγόρι και η άλλη μία 68χρονη. Από τον Οκτώβριο, έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ 57 ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από ιό γρίπης.

 

Σύγκριση με άλλες χώρες

Τα δεδομένα αυτά διαμορφώνουν για την Ελλάδα μία εικόνα μέτριας έντασης της επιδημίας, όπως απεικονίζεται στο παραπάνω γράφημα που περιλαμβάνεται στην τελευταία έκθεση του ECDC.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι 29 από τις 38 ευρωπαϊκές χώρες που επιτηρούνται επιδημιολογικά, είχαν την περασμένη εβδομάδα υψηλά ή μέτρια επίπεδα διασποράς των ιών της εποχικής γρίπης. Έξι από αυτές, εμφάνισαν θετικότητα πάνω από 40% (Βουλγαρία, Γαλλία, Σλοβενία, Ελβετία και Μολδαβία).

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, σημειώνουν πως η εποχική δραστηριότητα της γρίπης εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη, με συνολικά φθίνουσα ένταση και θετικότητα. Ορισμένες χώρες στο κεντροανατολικό τμήμα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλή κυκλοφορία του ιού.

Όπως αναφέρουν, η δραστηριότητα της γρίπης κορυφώθηκε στην Ευρώπη την εβδομάδα 19 έως 25 Δεκεμβρίου.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε εφαρμογή Μνημόνιο Συνεργασίας Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης
Ο καφές και το τσάι συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου [μελέτη]
Τα αντιβιοτικά δεν συνδέονται με νοητική εξασθένηση στους ηλικιωμένους [μελέτη]