Προβληματισμό εξακολουθούν να προκαλούν οι ελλείψεις φαρμάκων. Απόντα από την αγορά είναι πάρα πολλά εμβόλια και συγκεκριμένα για τον έρπητα ζωστήρα, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, κατά της ηπατίτιδας και του τετάνου.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα εμβόλια συγκαταλέγονται στους 80 κωδικούς που απουσιάζουν πλήρως από την αλυσίδα διακίνησης και διάθεσης φαρμάκων. Μολονότι, όπως λένε το πρόβλημα των ελλείψεων έχει μετριαστεί κατά πολύ συγκριτικά με αυτά που ίσχυαν προ τριμήνου - τότε μιλούσαμε για 800 - 900 ελλείποντα - υπάρχουν σκευάσματα, όπως τα εμβόλια, των οποίων η διάθεσή τους είναι μηδενική, από δύο έως και πέντε μήνες

Δεν είναι μόνον τα εμβόλια που προκαλούν πρόβλημα. Μία σειρά από άλλα φάρμακα, που λείπουν εδώ και καιρό από την αγορά, θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε έλλειψη για μεγάλο διάστημα. Χαρακτηριστική είναι η θεραπευτική κατηγορία των αντιβιώσεων: συγκεκριμένο προϊόν θα το ξαναδούμε στην αγορά τον Απρίλιο, σύμφωνα και με την ενημέρωση που έχουν οι φαρμακαποθήκες από την πολυεθνική εταιρεία που το διαχειρίζεται.  

Την ίδια στιγμή, ελλείψεις υπάρχουν και από τα σκευάσματα που εισάγει και ο ΙΦΕΤ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, το Ινστιτούτο με επιστολή που έχει προωθήσει μιλά για αδυναμία σε εισαγωγές 50 φαρμάκων. 

Παράλληλα με το σταγονόμετρο, συνεχίζουν να εκτελούνται αρκετά σκευάσματα. Οπως μας μεταφέρθηκε σε 500 σκευάσματα από διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες, οι παραδόσεις υπολείπονται κατά 60%, με ότι αυτό συνεπάγεται στην ομαλή ροή διακίνησης και διάθεσης των φαρμάκων και στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Μιλάμε για φάρμακα πρώτης γραμμής, που αντιστοιχούν στο 32% έως και το 35% του τζίρου που κάνει μία φαρμακαποθήκη. Όπως αναφέρουν οι πηγές μας, το σίγουρο είναι πως το πρόβλημα των ελλείψεων δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στην αντιμετώπιση των ιώσεων αλλά και σε όλες τις άλλες ασθένειες που ταλαιπωρούν την υγεία των πολιτών. 

Η επιχειρηματολογία δεν που χρησιμοποιείται από την πλευρά των εταιρειών για τις ελλείψεις που υπάρχουν και όπως φαίνεται κάποιες εξ αυτών θα συνεχίσουν στο μέλλον είναι η μειωμένη ποσότητα των δραστικών ουσιών, αλλά και οι σοβαρές ελλείψεις σε υλικά συσκευασίας, όπως το αλουμίνιο, τα πλαστικά και οι περιέκτες.

Αναγνωρίζουν δε ότι η κατάσταση με τις ελλείψεις δεν θα είχε κάπως ομαλοποιηθεί, αν δεν υπήρχε η ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, που έχει ξεπεράσει τα όριά της για την κάλυψη της ζήτησης, αλλά και πάλι σε κάποιες θεραπευτικές κατηγορίες υπάρχουν κενά. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών