Ενημέρωση προς τους γιατρούς σχετικά με θανατηφόρα περιστατικά οξείας ηπατικής ανεπάρκειας έπειτα από λήψη φαρμάκου για τη νωτιαία μυϊκή δυστροφία, απευθύνει - μέσω του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) - η εταιρεία Novartis.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή επιστολή, έχουν αναφερθεί θανατηφόρα περιστατικά οξείας ηπατικής ανεπάρκειας σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το onasemnogene abeparvovec. Στο πλαίσιο αυτό, οι γιατροί καλούνται να πράξουν τα εξής:

Η ηπατική λειτουργία θα πρέπει να παρακολουθείται πριν από την θεραπεία και τακτικά για τουλάχιστον 3 μήνες μετά την έγχυση.

Αξιολογείστε έγκαιρα ασθενείς που παρουσιάζουν επιδείνωση των εξετάσεων της ηπατικής λειτουργίας ή/και σημεία ή συμπτώματα οξείας ασθένειας.

Εάν οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στα κορτικοστεροειδή, συμβουλευτείτε έναν παιδο-γαστρεντερολόγο ή παιδο-ηπατολόγο και εξετάστε το ενδεχόμενο προσαρμογής του σχήματος των κορτικοστεροειδών.

Τα κορτικοστεροειδή δεν θα πρέπει να μειώνονται σταδιακά έως ότου οι εξετάσεις της ηπατικής λειτουργίας επιστρέψουν στο φυσιολογικό εύρος (φυσιολογική κλινική εξέταση, ολική χολερυθρίνη, και επίπεδα των ALT και AST να είναι μικρότερα από 2 × ULN).

Ενημερώστε τους φροντιστές σχετικά με τον σοβαρό κίνδυνο ηπατικής βλάβης και για την ανάγκη περιοδικής παρακολούθησης της ηπατικής λειτουργίας.

Ιστορικό 

Το Zolgensma (onasemnogene abeparvovec) ενδείκνυται για τη θεραπεία της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας (SMA). Η συνολική αθροιστική έκθεση είναι περίπου 3.000 ασθενείς μέχρι σήμερα.

Η ηπατοτοξικότητα που αναφέρθηκε κατά τη χρήση του onasemnogene abeparvovec συχνά εκδηλώνεται ως μη φυσιολογική ηπατική λειτουργία, όπως οι αυξημένες αμινοτρανσφεράσες (AST, ALT). Ωστόσο, έχουν αναφερθεί περιστατικά οξείας σοβαρής ηπατικής βλάβης ή οξείας ηπατικής ανεπάρκειας, που περιλαμβάνουν θανατηφόρο κατάληξη.

Ο υποκείμενος μηχανισμός πιθανότατα σχετίζεται με μία έμφυτη ή/και επίκτητη ανοσοαπόκριση στο φορέα. Ως εκ τούτου, συνιστάται ένα προληπτικό σχήμα
κορτικοστεροειδών και παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας κατά τη χορήγηση και τακτικά, για τουλάχιστον 3 μήνες, μετά την έγχυση του onasemnogene abeparvovec. Αυτό περιλαμβάνει εβδομαδιαία παρακολούθηση για τον πρώτο μήνα, και κατά τη διάρκεια της συνολικής περιόδου σταδιακής μείωσης του κορτικοστεροειδούς, και ακολούθως κάθε δύο εβδομάδες για άλλον ένα μήνα, και σε άλλα χρονικά σημεία εάν ενδείκνυται κλινικά.

Ασθενείς που παρουσιάζουν σημεία ή συμπτώματα που υποδηλώνουν ηπατική δυσλειτουργία θα πρέπει να αξιολογούνται άμεσα για ηπατική βλάβη. Εάν οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στα κορτικοστεροειδή, συμβουλευτείτε έναν παιδογαστρεντερολόγο ή παιδο-ηπατολόγο. Θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο προσαρμογής του σχήματος κορτικοστεροειδών, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης διάρκειας, ή/και αυξημένης δόσης, ή παράτασης της σταδιακής μείωσης ώστε να αντιμετωπιστεί η ηπατοτοξικότητα.

Πρόσφατα, έχουν αναφερθεί δύο θανατηφόρα περιστατικά οξείας ηπατικής ανεπάρκειας σε ασθενείς με νωτιαία μυϊκή ατροφία (SMA) που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με onasemnogene abeparvovec, σε ηλικία 4 και 28 μηνών αντίστοιχα. Τα κοινά κλινικά χαρακτηριστικά αυτών των δύο περιπτώσεων συνοψίζονται παρακάτω:

  • Η αρχική εκδήλωση της ηπατικής βλάβης ήταν η ασυμπτωματική αύξηση των ηπατικών αμινοτρανσφερασών εντός των πρώτων 1-2 εβδομάδων μετά την έγχυση του onasemnogene abeparvovec, η οποία αντιμετωπίστηκε με αυξημένη δόση πρεδνιζολόνης.
  • Η κλινική εικόνα της ηπατοτοξικότητας περιελάμβανε έμετο, αδυναμία και μία δεύτερη αύξηση των ηπατικών αμινοτρανσφερασών. Αυτό παρατηρήθηκε μεταξύ των εβδομάδων 5 προς 6 μετά την έγχυση του onasemnogene abeparvovec, και περίπου 1-2 εβδομάδες μετά την έναρξη της σταδιακής μείωσης της πρεδνιζολόνης.
  • Ακολούθησε ταχεία επιδείνωση της ηπατικής λειτουργίας και εξέλιξη σε ηπατική εγκεφαλοπάθεια και πολυοργανική ανεπάρκεια. Ο θάνατος επήλθε 6-7 εβδομάδες μετά την έγχυση του onasemnogene abeparvovec, κατά την περίοδο σταδιακής μείωσης της δόσης των κορτικοστεροειδών.
    Οι πληροφορίες προϊόντος του onasemnogene abeparvovec επικαιροποιούνται ώστε να συμπεριλάβουν τις πληροφορίες που περιγράφονται παραπάνω.

Πηγές:
ΕΟΦ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές