Χρηματοδοτική συνδρομή του ελληνικού δημοσίου, εφόσον χρειαστεί, για το "ξεπάγωμα" και τη δημιουργία των τριών νοσοκομείων που έχουν δρομολογηθεί με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Θάνος Πλεύρης. Λίγες μέρες μετά την ακύρωση του διαγωνισμού, λόγω υψηλών προσφορών των υποψήφιων αναδόχων, ο υπουργός Υγείας με δήλωσή του από τη συμπρωτεύουσα διαβεβαίωσε πως το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και τα Γενικά Νοσοκομεία Κομοτηνής και Σπάρτης θα γίνουν, με τη συνδρομή και της πολιτείας. Μάλιστα, ανέφερε πως δεν θα υπάρξει καμία απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του Παιδιατρικού στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2025.

"Δεν υπάρχει κανένα θέμα και με τα τρία νοσοκομεία του Νιάρχος, και μάλιστα το ίδιο το Νιάρχος χθες με επιστολή που έστειλε και στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των κομμάτων αναφέρει ότι θα γίνουν όλες οι προσπάθειες. Ήταν μια διαδικασία την οποία κάνει το ίδιο το Νιάρχος που βγήκε άκαρπη", είπε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: "Από εκεί και πέρα θα γίνουν όλες οι διαδικασίες. Και σε κάθε περίπτωση εμείς διαβεβαιώνουμε ότι και σαν πολιτεία, εάν χρειαστεί να συνδράμουμε με οποιονδήποτε τρόπο, αν χρειαστεί και με χρηματοδοτικό εργαλείο, αυτή η συνδρομή θα υπάρξει. Όχι απλά δεν υπάρχει πρόβλημα με το Παιδιατρικό, αλλά θα είναι και απολύτως εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί, ώστε το 2025 η Θεσσαλονίκη να έχει νοσοκομείο Παιδιατρικό με 33 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ παίδων και να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της έλλειψης κλινών ΜΕΘ στα παιδιά που έχουμε στη Βόρεια Ελλάδα".

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα γίνει επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού ή απευθείας ανάθεση, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως δεν μπορεί να υποδείξει στο ΙΣΝ τη διαδικασία. "Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και εξαιρετική συνεργασία με το ίδρυμα όλο αυτό το διάστημα, άρα δεν πρέπει να υπάρχει και καμία ανησυχία", σημείωσε.

Ο κ. Πλεύρης είχε το πρωί σύσκεψη με τους διοικητές και υποδιοικητές της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και στη συνέχεια επισκέπτεται διαδοχικά το Κέντρο Υγείας Ευόσμου, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο.

Όπως είπε, στην παρούσα συγκυρία η πίεση από την πανδημία δεν είναι μεγάλη, ενώ παράλληλα παρατηρείται μια εξισορρόπηση στις άλλες ιώσεις. Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το πλαίσιο των συνεργασιών που χρειάζονται για την καλύτερη δυνατή περίθαλψη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV