Κάθε χρόνο, μεγάλος αριθμός ασθενών εμφανίζουν βλάβες στην υγεία τους ή και πεθαίνουν μέσα στα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται από τις κακές υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουν.
Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι παγκοσμίως σημειώνονται 134 εκατομμύρια δυσμενή συμβάντα στους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία χωρών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα λόγω της μη ασφαλούς φροντίδας τους, συμβάλλοντας έτσι σε περίπου 2,6 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, το κοινωνικό κόστος της βλάβης των ασθενών μπορεί να αποτιμηθεί μεταξύ ενός και 2 τρισ. δολαρίων το χρόνο.
Το οικονομικό κόστος της μη ασφαλούς φροντίδας μπορεί να γίνει κατανοητό με δύο τρόπους: το άμεσο κόστος λόγω της σπατάλης πόρων και το έμμεσο κόστος που αναφέρεται στην απώλεια παραγωγικότητας στον πληθυσμό. Σε χώρες με υψηλά εισοδήματα, έως και το 15% των νοσοκομειακών δαπανών μπορεί να αποδοθεί σε σπατάλες. Για παράδειγμα, το Εθνικό σύστημα Υγείας στην Αγγλία την περίοδο 2017-2018 πλήρωσε 1,63 δισ. λίρες σε δικαστικά έξοδα λόγω αστοχιών.
Την ίδια στιγμή, μη ασφαλείς φαρμακευτικές πρακτικές και λάθη - όπως π.χ λανθασμένες δοσολογίες ή εγχύσεις, δημιουργούν ένα παγκόσμιο κόστος που σχετίζεται με τη φαρμακευτική αγωγή- της τάξεως των 42 δισ. δολαρίων ετησίως, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό οι χαμένοι μισθοί και η παραγωγικότητα ή το αυξημένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1% των παγκόσμιων δαπανών για την υγεία. Η μη ασφαλής και κακής ποιότητας φροντίδα στην Αμερική την επιβαρύνει με επιπλέον κόστος από 1,4 τρισ. δολ. μέχρι 1,6 τρισ. δολ. χαμένης παραγωγικότητας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι βλάβες που προκαλούνται στην πρωτοβάθμια ή την περιπατητική φροντίδα αντιπροσωπεύουν πάνω από 7 εκατ. εισαγωγές στα νοσοκομεία μεταξύ των χωρών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Τι πρεσβεύει ο χάρτης του Μοντρέ
Ο Χάρτης του Μοντρέ αφορά την Ασφάλεια των Ασθενών και στοχεύει να εντείνει τη δράση για την αντιμετώπιση των βλαβών που μπορούν να αποφευχθούν κατά την υγειονομική περίθαλψη.
Η Πέμπτη Παγκόσμια Υπουργική Σύνοδος Κορυφής για την Ασφάλεια των Ασθενών πραγματοποιήθηκε στο Μοντρέ της Ελβετίας στις 23 και 24 Φεβρουαρίου με σύνθημα «Λιγότερη βλάβη, καλύτερη φροντίδα – από την επίλυση στην εφαρμογή».
Πρόκειται για την πρώτη Παγκόσμια Υπουργική Σύνοδο Κορυφής για την Ασφάλεια των Ασθενών που έλαβε χώρα μετά την πανδημία COVID-19, η οποία έχει εκθέσει τον υψηλό κίνδυνο μη ασφαλούς περίθαλψης για τους ασθενείς, τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και το ευρύ κοινό και έχει κάνει ορατά μια σειρά από κενά ασφαλείας που υπάρχουν σε όλα τα βασικά στοιχεία των συστημάτων υγείας.
Ο δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συμμετείχε στη Σύνοδο προέτρεψε τους υπουργούς υγείας να επενδύσουν στην ασφάλεια των ασθενών ως μέρος της δέσμευσής τους για καθολική υγειονομική κάλυψη και ασφάλεια υγείας, ενισχύοντας τα συστήματα αναφοράς και μάθησης, την υποστήριξη του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας αλλά και την μεγαλύτερη εμπλοκή των ασθενών και των οικογενειών τους στην δική τους φροντίδα.
Ο Χάρτης του Μοντρέ για την Ασφάλεια των Ασθενών, που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, επιβεβαιώνει ότι η βλάβη των ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη είναι ένα επείγον ζήτημα δημόσιας υγείας, που αφορά χώρες όλων των εισοδηματικών πλαισίων και γεωγραφιών και επομένως αποτελεί μια κοινή παγκόσμια πρόκληση.
Πηγές:
ΠΟΥ
Ειδήσεις υγείας σήμερα
1 στους 3 χειρουργημένους ασθενείς εμφανίζει επιπλοκές [μελέτη]
Μελέτη αποκάλυψε αμφίδρομη σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και διαβήτη
Η σιωπηλή νόσος: Μια σειρά podcasts που ρίχνει φως στον διαβήτη τύπου 2