Νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από ερευνητές στον Καναδά, μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια αν ένας ασθενής θα επιβιώσει από καρκίνο διαβάζοντας τη γνωμάτευση του γιατρού του.
Ερευνητές του University of British Columbia και του BC Cancer, ανέπτυξαν το μοντέλο για μέρος έρευνας που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.
Σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι είναι πιθανό να προβλεφθεί η επιβίωση ασθενών με καρκίνο χωρίς να υπάρχει ανάγκη κατασκευής δομημένων ομάδων στοιχείων ή περιορίζοντας τις προβλέψεις σε συγκεκριμένα είδη ή τοποθεσίες καρκίνου.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η ακριβής πρόβλεψη του αν ένας ασθενής θα επιβιώσει συμβάλλει στη βελτίωση της περίθαλψης.
Εκπαίδευσαν μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης με στοιχεία 47.625 ασθενών σε 6 τοποθεσίες του BC Cancer. Απέκλεισαν ασθενείς που είχαν περισσότερες από μια διαγνώσεις καρκίνου. Υπολόγισαν την επιβίωση ως το νούμερο των μηνών μεταξύ των επιλεγμένων εγγράφων που δημιουργήθηκαν και της ημερομηνίας θανάτου του ασθενούς ή της 6ης Απριλίου, όταν αποκτήθηκαν τα τελευταία στοιχεία θνησιμότητας.
Στη συνέχεια παρήγαγαν διαδυκές ετικέτες για το αν κάποιος επέζησε 6, 36, ή 60 μήνες ή όχι.
Η τεχνητή νοημοσύνη διαβάζει την ιατρική γνωμάτευση με τον ίδιο τρόπο που θα τις διάβαζε ένας άνθρωπος, δήλωσε ο ερευνητής Dr. John-Jose Nunez.
Αυτά τα έγγραφα έχουν πολλές λεπτομέρειες, όπως την ηλικία του ασθενούς, το είδος του καρκίνου, άλλες παθήσεις και οικογενειακό ιστορικό. Η τεχνητή νοημοσύνη τις συνδυάζει και σχεδιάζει πιο ολοκληρωμένη εικόνα της πορείας του ασθενούς.
Πηγές:
JAMA Network Open.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φάρμακα: Πάνω από τα 3 δισ. κλείνει το φετινό budget μετά από 10 χρόνια... φαγούρας
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε