Στο πρώτο "Παγκόσμιο Μοντέλο του Π.Ο.Υ", μια προσομοίωση της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, φοιτητές και μαθητές λυκείου από όλο τον κόσμο υποδύθηκαν για δέκα ημέρες τον ρόλο των αντιπροσώπων των κρατών - μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ).
Το λεγόμενο "Παγκόσμιο Μοντέλο Π.Ο.Υ", στο οποίο μαθητές και φοιτητές προσομοίωσαν την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 19 Φεβρουαρίου ως εικονική διάσκεψη.
Από τις 10 έως τις 19 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε ως εικονική διάσκεψη η πρώτη παγκόσμια προσομοίωση της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας (ΠΣΥ), το λεγόμενο "Παγκόσμιο Μοντέλο ΠΟΥ" (GMWHO).
Αυτή διοργανώθηκε σε συνεργασία μεταξύ του Π.Ο.Υ και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ενώσεων των Ηνωμένων Εθνών (WFUNA) και είχε ως στόχο να δώσει σε μαθητές λυκείων και πανεπιστημίων την ευκαιρία να κατανοήσουν τη λειτουργία του Π.Ο.Υ και τις διαδικασίες και τις προκλήσεις της παγκόσμιας πολιτικής για την υγεία.
Το συνέδριο αποσκοπούσε επίσης στη διδασκαλία κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως η διπλωματική διαπραγμάτευση και η οικοδόμηση συναίνεσης. Συμμετείχαν περισσότεροι από 200 φοιτητές και μαθητές από όλο τον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης, οι συμμετέχοντες ανέλαβαν τους ρόλους αντιπροσώπων από τα διάφορα κράτη μέλη του Π.Ο.Υ και συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις και διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Υπήρχαν συνολικά οκτώ επιτροπές, κάθε μία από τις οποίες ασχολήθηκε με μια παγκόσμια πρόκληση στον τομέα της υγείας. Με τον τρόπο αυτό, εκπροσωπούσαν τα εθνικά συμφέροντα της εκάστοτε χώρας και συμμετείχαν στη σύνταξη και την υιοθέτηση ψηφισμάτων.
Εκτός από την πραγματική προσομοίωση, υπήρχαν πολυάριθμες παράλληλες εκδηλώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες διοργανώθηκαν από τον Π.Ο.Υ. Αφορούσαν θέματα όπως η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας ή οι επιλογές σταδιοδρομίας στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ).
Έμφαση στην οικοδόμηση συναίνεσης
Αξιοσημείωτες ήταν οι προσπάθειες της WFUNA και του Π.Ο.Υ να διασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή ένταξη και ποικιλομορφία κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης.
Έτσι, η εικονική μορφή διευκόλυνε τη συμμετοχή στη διάσκεψη. Οι συμμετέχοντες από χώρες με χαμηλό εισόδημα είχαν επίσης τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για οικονομική υποστήριξη για τα τέλη συμμετοχής τους.
Δόθηκε επίσης προσοχή στην διασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης εκπροσώπησης από διαφορετικούς ακαδημαϊκούς κλάδους και χώρες, καθώς και της μεγαλύτερης δυνατής ποικιλομορφίας των συνέδρων.
Συντάσσοντας από κοινού ψηφίσματα για την πολιτική υγείας και αλληλεπιδρώντας άμεσα με εμπειρογνώμονες του Π.Ο.Υ, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν άμεσα και να διαμορφώσουν ενεργά τη διεθνή πολιτική υγείας.
Με τον τρόπο αυτό, έμαθαν για τη σημασία της πολυμερούς και διαγενεακής συνεργασίας για την παγκόσμια υγεία.
Στο μέλλον, η εικονική αυτή συνεδρίαση θα πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]