Η αλλεργία στο σιτάρι είναι μια αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι. Αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να προκληθούν από την κατανάλωση σιταριού και επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, από την εισπνοή αλεύρου σίτου.
Η αποφυγή είναι η κύρια αντιμετώπιση για την αλλεργία στο σιτάρι, αλλά αυτό δεν είναι πάντα τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Το σιτάρι βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που μπορεί να μην υποψιάζεστε, όπως η σάλτσα σόγιας και το παγωτό. Φάρμακα μπορεί να είναι απαραίτητα για τη διαχείριση αλλεργικών αντιδράσεων αν φάτε κατά λάθος σιτάρι.
Η αλλεργία στο σιτάρι μερικές φορές συγχέεται με την κοιλιοκάκη, αλλά αυτές οι καταστάσεις διαφέρουν. Η αλλεργία στο σιτάρι εμφανίζεται όταν το σώμα σας παράγει αντισώματα στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σιτάρι. Στην κοιλιοκάκη, μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στο σιτάρι - η γλουτένη - προκαλεί ένα διαφορετικό είδος αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Συμπτώματα
Ένα παιδί ή ένας ενήλικας με αλλεργία στο σιτάρι είναι πιθανό να αναπτύξει συμπτώματα μέσα σε λίγα λεπτά με ώρες αφού φάει κάτι που περιέχει σιτάρι. Τα συμπτώματα αλλεργίας στο σιτάρι περιλαμβάνουν:
Οίδημα, κνησμό ή ερεθισμό του στόματος ή του λαιμού
Κνησμώδες εξάνθημα ή πρήξιμο του δέρματος
Ρινική συμφόρηση
Πονοκέφαλο
Δυσκολία αναπνοής
Κράμπες, ναυτία ή εμετό
Διάρροια
Αναφυλαξία
Για μερικούς ανθρώπους, η αλλεργία στο σιτάρι μπορεί να προκαλέσει μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία. Εκτός από άλλα συμπτώματα αλλεργίας στο σιτάρι, η αναφυλαξία μπορεί να προκαλέσει:
Πρήξιμο ή σφίξιμο του λαιμού
Πόνο ή σφίξιμο στο στήθος
Σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή
Δυσκολία στην κατάποση
Χλωμό, μπλε χρώμα δέρματος
Ζάλη ή λιποθυμία
Αν κάποιος παρουσιάζει σημάδια αναφυλαξίας, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο. Η αναφυλαξία είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση φροντίδα.
Πηγές πρωτεϊνών σιταριού
Ορισμένες πηγές πρωτεϊνών σιταριού είναι προφανείς, όπως το ψωμί, αλλά όλες οι πρωτεΐνες σιταριού - και ειδικότερα η γλουτένη - μπορούν να βρεθούν σε πολλά παρασκευασμένα τρόφιμα, ακόμη και σε ορισμένα καλλυντικά, προϊόντα μπάνιου, ακόμα και παιδικές πλαστελίνες. Τα τρόφιμα που μπορεί να περιλαμβάνουν πρωτεΐνες σιταριού περιλαμβάνουν:
Ψωμιά
Κέικ και μπισκότα
Δημητριακά πρωινού
Ζυμαρικά
Κουσκούς
Αλεύρι
Σιμιγδάλι
Σάλτσα σόγιας
Προϊόντα κρέατος όπως λουκάνικα
Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως παγωτό
Φυσικά αρώματα
Ζελατινοποιημένο άμυλο
Φυτική τσίχλα
Εάν έχετε αλλεργία στο σιτάρι, είναι πιθανό να είστε επίσης αλλεργικοί στο κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Ωστόσο, εκτός αν είστε αλλεργικοί σε δημητριακά εκτός από το σιτάρι, η συνιστώμενη δίαιτα χωρίς σιτάρι είναι λιγότερο περιοριστική από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.
Η αλλεργία στο σιτάρι είναι πιο συχνή σε μωρά και νήπια, που έχουν ανώριμο ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα. Τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν την αλλεργία στο σιτάρι κατά τα 16, αλλά οι ενήλικες μπορεί να την αναπτύξουν, συχνά ως διασταυρούμενη ευαισθησία στη γύρη του γρασιδιού.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο 7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας