Ο FDA ενέκρινε το zavegepant, ρινικό σπρέι για την αντιμετώπιση έντονου πονοκέφαλου, ανακοίνωσε η Pfizer.

Η έγκρισή του αποτελεί σημαντικό βήμα για ανθρώπους με ημικρανία που χρειάζονται ανακούφιση από τον πόνο και προτιμούν εναλλακτικές των φαρμάκων από του στόματος, δήλωσε η Angela Hwang, της Pfizer.

Η Pfizer αναμένει το ρινικό σπρέι να βρίσκεται στα φαρμακεία των ΗΠΑ έως τον Ιούλιο.

Ο Dr. Timothy Collins, του Duke University Medical Center, δήλωσε ότι πρόκειται για βοηθητική πρόσθεση στον έλεγχο της ημικρανίας.

Η έγκριση βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Neurology, η οποία ανακάλυψε ότι όσοι έλαβαν το φάρμακο ήταν πιο πιθανό να επιστρέψουν στο φυσιολογικό εντός 30 λεπτών έως 2 ωρών.

Το φάρμακο έδρασε για περίπου το 24% όσων το έλαβαν. Περίπου το 15% όσων έλαβαν placebo, επίσης ανέφεραν ότι δεν πονούσαν.
Το 40% των συμμετεχόντων στη δοκιμή που έλαβαν το φάρμακο ελευθερώθηκαν από τα χειρότερα συμπτώματά τους 2 ώρες μετά τη χρήση. Το 40% ανέφερε βελτίωση σε σύγκριση με το 31% όσων έλαβαν placebo.

Το 20% όσων έλαβαν το φάρμακο είχαν αλλοιωμένη αίσθηση γεύσης. Η ρινική δυσφορία και η ναυτία ήταν άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών
175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους