Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD) προειδοποιεί για τις αυξανόμενες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το έτος 2022 ήταν ένα από τα θερμότερα από την έναρξη των μετρήσεων, με σοβαρούς καύσωνες και συνεχή ξηρασία σε όλη την Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές: η κλιματική κρίση έχει αντίκτυπο στην ευημερία και την υγεία μας. Και τα φαρμακεία θα έχουν πιθανότατα να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των συνεπειών για την υγεία στο μέλλον.

Οι εμπειρογνώμονες της DWD προειδοποίησαν για την αυξανόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη στο πλαίσιο της κλιματολογικής επισκόπησης του 2022. "Βγαίνουμε από τη ζώνη επανάπαυσης", δήλωσε χθες στο Βερολίνο Andreas Becker, επικεφαλής του τμήματος παρατήρησης του κλίματος στο DWD.

Με ισχυρούς καύσωνες, ρεκόρ ηλιοφάνειας και επίμονη ξηρασία, η χρονιά ήταν από τις θερμότερες από την έναρξη των μετρήσεων, όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, είπε.

Μόλις πρόσφατα, το "Policy Brief" της δεξαμενής σκέψης "Centre for Planetary Health Policy" (CPHP) και της Νομικής Σχολής Bucerius ανέλυσε ότι ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης στην ευημερία και την υγεία μας "γίνεται σαφέστερος με κάθε κύμα καύσωνα, κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο και κάθε περίοδο ξηρασίας".

Τα φαρµακεία, ως χώροι επαφής µε τους τελικούς καταναλωτές, πρέπει να διαδραµατίσουν ουσιαστικό ρόλο- βρίσκονται, κατά κάποιο τρόπο, "στο µοχλό για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος".

Οι αρνητικές συνέπειες γίνονται όλο και πιο αισθητές

Είναι προφανές ότι η προστασία του κλίματος πρέπει να εδραιώνεται όλο και περισσότερο στον πληθυσμό: επειδή οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο αρνητικά αισθητές στη Γερμανία, δήλωσε ο Becker όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές, τις αποτυχίες των καλλιεργειών και τις ρυθμίσεις για το πόσιμο νερό, τις οποίες αρκετοί δήμοι είχαν ενεργοποιήσει το περασμένο καλοκαίρι.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε στοιχεία του Ινστιτούτου Robert Koch, σύμφωνα με τα οποία οι επαναλαμβανόμενοι καύσωνες το καλοκαίρι του 2022 είχαν οδηγήσει σε υπερβολική θνησιμότητα 4.500 ανθρώπων. "Αξίζει να αγωνιστούμε για κάθε δέκατο του βαθμού", τόνισε ο Μπέκερ ενόψει των κλιματικών στόχων του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του DWD για το κλίμα Tobias Fuchs, η επίτευξή τους φαίνεται πλέον δύσκολα εφικτή: "Οι δύο βαθμοί είναι ακόμη κατά κάποιο τρόπο εφικτοί, αλλά ο 1,5 βαθμός είναι πολύ μακριά". Ενώ πέρυσι επικρατούσε ξηρασία, ιδίως στη βορειοανατολική Γερμανία, και η εδαφική υγρασία στα βαθύτερα στρώματα του εδάφους δεν έχει ακόμη αναπληρωθεί επαρκώς, οι ισχυρές και συνεχείς βροχές είναι ένα άλλο ακραίο καιρικό φαινόμενο που μπορεί να εμφανίζεται συχνότερα όσο αυξάνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι άνθρωποι στη νοτιοανατολική Αφρική, μεταξύ άλλων, βιώνουν σήμερα πόσο δραματικές μπορεί να είναι οι συνέπειες. Η καταστροφή από τις πλημμύρες στην κοιλάδα Ahr το 2021 συγκλόνισε επίσης πολλούς ανθρώπους στη Γερμανία. Οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις είναι μία από τις πιο επιζήμιες ακραίες καιρικές καταστάσεις, δήλωσε ο Fuchs.

Εκείνη την εποχή, οι προβλέψεις βροχόπτωσης της DWD είχαν εντοπίσει το τεράστιο μέτωπο βροχόπτωσης και οι μετεωρολόγοι είχαν εκδώσει προειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο, δεν χρησιμοποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

"Δεν αρκεί να βασίζεστε στις προειδοποιήσεις", δήλωσε ο Fuchs. Η πρόληψη είναι επίσης απαραίτητη για την αντιμετώπιση των καταστροφών, είπε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]