Οχτώ ώρες χωρίς κοινωνική επαφή μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της ενέργειας, παρόμοιας με 8 ώρες χωρίς τροφή.
Σε έρευνα που έγινε σε εργαστήριο και κατά τη διάρκεια των lockdowns, συμμετέχοντες ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα κούρασης μετά από 8 ώρες κοινωνικής απομόνωσης.
Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η χαμηλή ενέργεια ενδεχομένως είναι βασική ανθρώπινη αντίδραση στην έλλειψη κοινωνικών επαφών.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το University of Vienna και δημοσιεύτηκε στο Psychological Science.
Έδειξε επίσης ότι αυτή η αντίδραση επηρεαζόταν από χαρακτηριστικά προσωπικότητας.
Σύμφωνα με ενδείξεις, η έλλειψη κοινωνικής επαφής προκαλεί αντίδραση ανάγκης στον εγκέφαλο παρόμοιας με την πείνα, που κινητοποιεί τον άνθρωπο να επανασυνδεθεί.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν λίγα για τις ψυχολογικές αντιδράσεις στην κοινωνική απομόνωση.
Για την έρευνα, 30 γυναίκες πήγαν στο εργαστήριο 3 χωριστές ημέρες περνώντας 8 ώρες χωρίς κοινωνική επαφή ή χωρίς τροφή ή και με κοινωνική επαφή και με τροφή.
Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας έδειξαν το στρες, τη διάθεση και την κούρασή τους, ενώ οι σωματικές αντιδράσεις στο στρες όπως ο καρδιακός παλμός κα η κορτιζόλη καταγράφονταν από τους ερευνητές.
Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με μετρήσεις έρευνας που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του lockdown στην Αυστρία και την Ιταλία την άνοιξη του 2020.
Από αυτή την έρευνα, χρησιμοποίησαν στοιχεία 87 ανθρώπων που περνούσαν τουλάχιστον 8 ώρες σε απομόνωση και των οποίων το στρες και η επίδραση στη συμπεριφορά αξιολογήθηκαν αρκετές φορές την ημέρα για 7 ημέρες.
Η Ana Stijovic και ο Paul Forbes δήλωσαν ότι στην έρευνα στο εργαστήριο παρατηρήθηκαν εκπληκτικές ομοιότητες μεταξύ κοινωνικής απομόνωσης και έλλειψης τροφής. Και οι 2 καταστάσεις ενέτειναν τη μειωμένη ενέργεια και αύξαναν την κούραση.
Το αποτέλεσμα υποστηρίχτηκε και από στοιχεία που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των lockdown—συμμετέχοντες που ζούσαν μόνοι στο lockdown και γενικά ήταν πιο κοινωνικοί, ανέφεραν χαμηλότερη ενέργεια τις ημέρες της απομόνωσης σε σύγκριση με ημέρες που είχαν κοινωνική αλληλεπίδραση.
Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι χαμηλότερη ενέργεια μπορεί να είναι μέρος της αντίδρασης ομοιόστασης σε έλλειψη κοινωνικών επαφών και πιθανός προπομπός ορισμένων πιο αρνητικών επιδράσεων της μακροχρόνιας κοινωνικής απομόνωσης.
Πηγές:
Psychological Science.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας
ΕΚΑΒ: ''Ημέρα Θυσίας του Διασώστη''
ΣΕΒΙΤΕΛ: Απαγορευμένη η πώληση χύμα ελαιόλαδου