Κοινός αναπνευστικός ιός, γνωστός εδώ και μερικές δεκαετίες στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (HMPV) μπήκε στο λεξιλόγιο των μη ειδικών τις τελευταίες μέρες, λόγω των εικόνων που μεταδίδονται από την Κίνα, με τις παιδιατρικές κλινικές νοσοκομείων σε βόρειες επαρχίες της χώρας να κατακλύζονται από μικρούς κυρίως ασθενείς.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως και στην Ελλάδα, ο HMPV κυκλοφορεί κατά τις περιόδους έξαρσης αναπνευστικών ιών, ταυτόχρονα με τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Στη χώρα μας, απασχολεί τους πνευμονολόγους, λοιμωξιολόγους και εργαστηριακούς γιατρούς κυρίως σε ερευνητικό επίπεδο. Δεν ανήκει στους ιούς υποχρεωτικής δήλωσης και ανιχνεύεται με μοριακή μέθοδο μόνο αν ζητηθεί ή στο πλαίσιο κάποιας μελέτης, όπως διευκρινίζει στο iatronet.gr η καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας – Μικροβιολογίας στο ΑΠΘ, διευθύντρια του Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Βορείου Ελλάδος, Γεωργία Γκιούλα. Σε μελέτη του 2010, ο ιός εντοπίστηκε στο 6% των δειγμάτων ασθενών με γριπώδη συνδρομή από τη Βόρεια Ελλάδα.
Ο ιός προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό, και δεν αποτελεί συχνή αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο, αναφέρει από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
Τι έδειξε μελέτη στη Βόρεια Ελλάδα
«Ο HMPV δεν είναι κάτι καινούργιο, περίεργο ή ‘εξωτικό’. Τον ανιχνεύουμε και τον ελέγχουμε εδώ και 15 χρόνια, όταν μας ζητείται, αλλά και χωρίς να μας ζητηθεί, για ερευνητικούς σκοπούς», σημειώνει η κ.Γκιούλα, προσθέτοντας: «Δεν είναι από τους ιούς που δηλώνονται και καταγράφονται επίσημα, επειδή είναι ήπιος και όχι πολύ συχνός».
Η ανίχνευσή του, όπως διευκρινίζει, γίνεται με μοριακή μέθοδο, αντίστοιχη με αυτή που χρησιμοποιείται για τη γρίπη, τον SARS-CoV-2 ή τον RSV. «Οι παιδίατροι τον ξέρουν και τον συζητούν κάθε χρόνο, αλλά δεν είναι τόσο σύνηθες να ζητούν από τα εργαστήρια να τον ψάχνουν», αναφέρει η καθηγήτρια.
Η ίδια ήταν πρώτη συγγραφέας μελέτης που δημοσιεύτηκε το 2010, με στόχο τον προσδιορισμό του ποσοστού των λοιμώξεων με HMPV σε ασθενείς με γριπώδη συνδρομή στη Βόρεια Ελλάδα, κατά τη διάρκεια τριών περιόδων γρίπης (2005-6, 2006-8 και 2007-8).
Οι μελετητές (Γ.Γκιούλα, Δ.Χατζηδημητρίου, Α.Μελίδου, Μ.Εξηντάρη, Β.Κυριαζοπούλου-Δαλαϊνα), συνέλλεξαν συνολικά 380 ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα από ασθενείς και τους εξέτασαν για ιούς γρίπης και HMPV με μοριακές μεθόδους ανίχνευσης.
Ιοί γρίπης ανιχνεύθηκαν σε 151 από τα 380 δείγματα (39,7%) και HMPV σε 23 από αυτά (6,05%), ενώ σε 7 περιπτώσεις παρατηρήθηκαν συλλοιμώξεις με HMPV και ιούς γρίπης. Η πλειοψηφία των ασθενών με γριπώδη συνδρομή (60,5%) ήταν 0-18 ετών. Ωστόσο, η συχνότητα εμφάνισης της γρίπης ήταν ελαφρώς υψηλότερη στην ηλικιακή ομάδα 19-60 ετών, ενώ η συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων από HMPV ήταν υψηλότερη στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων ηλικίας 0-18 ετών.
«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι o HMPV διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως παράγοντας που συμβάλλει στις λοιμώξεις που μοιάζουν με γρίπη, ειδικά στα παιδιά. Κυκλοφορεί στην κοινότητα κατά τη διάρκεια των περιόδων γρίπης και η κλινική του εμφάνιση μπορεί να συγχέεται με τα συμπτώματα της γρίπης», αναφέρουν οι επιστήμονες στη δημοσίευση, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως «απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διευκρινιστεί η ποσοτική και ποιοτική σημασία των λοιμώξεων από HMPV».
Κ.Γουργουλιάνης: Προκαλεί ήπια νόσο
Στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός ανιχνεύεται στο πλαίσιο συστήματος επιτήρησης λοιμώξεων και πρόβλεψης επιδημικών κυμάτων. «Τον είχαμε καταγράψει και πέρυσι, όταν είχαμε νωρίς γρίπη, υπάρχει και φέτος, αλλά δεν εντάσσεται στους ιούς που προκαλούν βαριά νόσηση και νοσηλεία», επισημαίνει στο iatronet.gr ο καθηγητής Κ.Γουργουλιάνης και συμπληρώνει: «Είναι ένας ιός που ανήκει στην ίδια κατηγορία και έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον συγκυτιακό ιό RSV. Κάνει συνήθως λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού, έχει μεγαλύτερη νοσηρότητα στα παιδιά και μερικές φορές κάνει βρογχιολίτιδα. Στους μεγάλους μπορεί να κάνει παροξύνσεις σε αυτούς που έχουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και άσθμα».
Ο καθηγητής θεωρεί πως στην Κίνα η έξαρση αφορά πολυπληθείς περιοχές της χώρας με μεγάλη νοσηρότητα με λοιμώξεις του αναπνευστικού, κυρίως σε παιδιά, σε συνδυασμό ενδεχομένως και με τις κλιματολογικές συνθήκες, ενώ εμφανίζεται καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο να προκληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το συγκεκριμένο παθογόνο.
Η γρίπη πρωταγωνίστρια
«Αυτό που μας απασχολεί τώρα και έχει γεμίσει τις πνευμονολογικές κλινικές είναι η γρίπη. Η γρίπη Α είναι ο πρωταγωνιστής σε ό,τι αφορά τους ιούς που αποτελούν λόγο εισαγωγής στα νοσοκομεία», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Μεταπνευμονοϊό έχουμε, αλλά περιορίζεται σε εξέταση στα επείγοντα και επιστροφή στο σπίτι με αντιική αγωγή. Αντιθέτως έχουμε αρκετούς ασθενείς με γρίπη, με συννοσηρότητες (ΧΑΠ, άσθμα, διαβήτης, καρδιακή ανεπάρκεια) που πέφτει το οξυγόνο τους και έχουν δυσκολία στην αναπνοή».
Ο κ.Γουργουλιάνης παρατηρεί πως φέτος η γρίπη επανήλθε σε κανονική περίοδο έξαρσης, από τις γιορτές και μετά, σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο χρόνια που εμφανίστηκε πρώιμα, από αρχές Δεκεμβρίου ή και το Νοέμβριο. «Θα πάμε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και κάποια στιγμή μέσα στο Μάρτιο θα τελειώσει», εκτιμά. Σε ό,τι αφορά τον SARS-CoV-2 και την COVID-19 λοίμωξη, σημειώνει πως τα περιστατικά που νοσηλεύονται είναι λίγα και αφορούν το ίδιο προφίλ ασθενών, κυρίως ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, με συννοσηρότητες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι καλύτερες τροφές για την υγεία των ματιών
Ο θόρυβος των αεροπλάνων μπορεί να βλάψει την καρδιά [μελέτη]
Αντιμετώπιση των τσιμπουριών και των νοσημάτων που μεταδίδουν υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής