"Υπάρχουν κενά στην πληροφόρηση για τα αντικαρκινικά φάρμακα, ενώ διαπιστώνονται και "δυνητικά παραπλανητικές» λεπτομέρειες. Οι φαρμακευτικές εταιρείες αποτυγχάνουν να παρέχουν στους Ευρωπαίους πολίτες πληροφορίες για τα οφέλη και τις βλάβες των ογκολογικών φαρμάκων". Αυτό είναι το βασικό εύρημα μιας εργασίας που δημοσιεύτηκε στο The BMJ, η οποία διαπίστωσε ότι τα φυλλάδια πληροφοριών για τους ασθενείς συνήθως στερούνται βασικών λεπτομερειών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.
Η μελέτη εξέτασε 29 αντικαρκινικά φάρμακα και συγκεκριμένα τις περιλήψεις των χαρακτηριστικών τους (SmPC), τα ενημερωτικά φυλλάδια που τα συνοδεύουν προς ενημέρωση των ασθενών (PIL) και τις δημόσιες περιλήψεις για την πρώτη τους άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη από το 2017 έως το 2019.
Ενώ σχεδόν σε όλα τα προϊόντα υπήρχαν κοινοποιημένες πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό και τον σχεδιασμό των κύριων μελετών, κανένα από τα ενημερωτικά φυλλάδια δεν είχε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο μελέτης των φαρμάκων. Ομοίως, το 72% των εξεταζόμενων φαρμάκων ανέφερε εάν ένα φάρμακο παρέτεινε την επιβίωση, αλλά κανένα δεν κοινοποιούσε πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη του φαρμάκου που θα μπορούσαν να αναμένουν οι ασθενείς με βάση τα ευρήματα της μελέτης.
«Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη να βελτιωθεί η επικοινωνία των οφελών των φαρμάκων και των πιθανών παρενεργειών. Η παροχή πληροφοριών υψηλής ποιότητας σχετικά με τα οφέλη των φαρμάκων και τις σχετικές αβεβαιότητες είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ασθενείς και ιδίως αυτούς με χρονικά περιορισμένα περιθώρια ζωής, όπως ο προχωρημένος καρκίνος», έγραψαν οι συγγραφείς.
Όπως βλέπουν οι συγγραφείς τα πράγματα, όταν οι ασθενείς έχουν «μη ρεαλιστικές προσδοκίες» για τα οφέλη μιας θεραπείας και «λανθασμένη εμπιστοσύνη» στην ισχύ των αποδεικτικών στοιχείων, η τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων υπονομεύεται.
Παράλληλα, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι επιστημονικές ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία των αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τα οφέλη των φαρμάκων, που προέκυψαν κατά την αξιολόγηση σχεδόν όλων των φαρμάκων, σπάνια κοινοποιήθηκαν σε κλινικούς ιατρούς ή ασθενείς. Και αυτή η αναφορά του σχεδιασμού μιας μελέτης και των πορισμάτων της ήταν μερικές φορές ασυνεπής με τις πληροφορίες που αναφέρονταν στις ευρωπαϊκές δημόσιες εκθέσεις αξιολόγησης και «δυνητικά παραπλανητική».
Καλό θα ήταν, προτείνουν οι συγγραφείς της μελέτης στις ρυθμιστικές αρχές, να επικεντρωθούν στη διασφάλιση ότι το σχετικό, ακριβές και χρήσιμο περιεχόμενο των φαρμάκων είναι διαθέσιμο για το κοινό και στο διαδίκτυο.
Πηγές:
fiercepharma.co
Ειδήσεις υγείας σήμερα
NN Hellas: Μέση αναπροσαρμογή ασφαλίστρων στο 7% στα συμβόλαια υγείας
Φάρμακο για τον διαβήτη προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος [μελέτη]
Πέθανε η καθηγήτρια Φαρμακολογίας Ιωάννα Ανδρεάδου