Στον "πάγο" σκέφτεται να βάζει το Υπουργείο Υγείας κάποιες επιστημονικές εκδηλώσεις μη προσφέροντας την αιγίδα του. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο ανάπτυξης και προώθησης εθνικών πολιτικών που ενισχύουν την προαγωγή των υγιεινών συνηθειών και συμπεριφορών διατροφής, καθώς και του Μητρικού Θηλασμού, από το Υπουργείο Υγείας και συναρμόδιους φορείς, εξετάζεται η δυνατότητα απόρριψης προσφοράς αιγίδων σε επιστημονικές εκδηλώσεις, η χρηματοδότηση των οποίων προέρχεται από εταιρείες των οποίων η δραστηριότητα αντιτίθεται ή δεν είναι σύμφωνη με τις αρχές και τη φιλοσοφία των εν λόγω πολιτικών επιλογών.
Δηλαδή, εταιρείες που εμπορεύονται αεριούχα ποτά, τροφές με κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και μεγάλη ποσότητα αλατιού, καθώς και υποκατάστατα μητρικού γάλακτος για νεογνά και βρέφη.
Αυτή η σκέψη αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας με ημερομηνία 31-3-2023 βάσει της οποίας παρείχε την αιγίδα του στην Ημερίδα με θέμα: «2023 Έτος Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης για την Ελλάδα», που διοργανώνεται από το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού της Υγείας -ΕΛΙΤΟΥΡ.
Η εν λόγω Ημερίδα, θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου 2023 στη Λάρισα. Σκοπός της είναι να αναδείξει τη χώρα ως κορυφαίο προορισμό για την Εξωσωματική Γονιμοποίηση παγκοσμίως και να προσελκύσει το διεθνές κοινό μέσω ημερίδων που προωθούν τη σκέψη και τη δράση διασφαλίζοντας ότι η Ελλάδα θα λάβει τη μέγιστη διεθνή αναγνώριση.
Η πρωτοβουλία βασίζεται σε δύο κύριους πυλώνες. Ο πρώτος εστιάζει στην ευαισθητοποίηση και τις προσπάθειες της τοπικής κοινότητας, τονίζοντας επιτεύγματα από τον ελληνικό επιστημονικό επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό κόσμο, καθώς και από φορείς που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ ο δεύτερος εστιάζει στην προσέγγιση των παγκόσμιων αγορών, την παρουσίαση, την ενημέρωση και τη δράση μέσω στοχευμένων σημείων προώθησης και διαύλων επικοινωνίας.
'Οπως αναφέρεται στην απόφαση "Με την οριστικοποίηση των εταιρειών που θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση του Forum, να ενημερωθεί η αρμόδια υπηρεσία με κατάλογο αυτών με αναφορά στην εταιρεία και στο ποσό ενίσχυσης".
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: 1 στους 6 ανθρώπους παγκοσμίως επηρεάζεται από υπογονιμότητα
Πρόσφατα ανακοινώθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανησυχητικά στοιχεία για την υπογονιμότητα, καθώς το 17,5% του ενήλικου πληθυσμού – περίπου 1 στους 6 παγκοσμίως – αντιμετωπίζει υπογονιμότητα, γεγονός που δείχνει την επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή, υψηλής ποιότητας φροντίδα γονιμότητας για όσους έχουν ανάγκη.
Ο επιπολασμός κατά τη διάρκεια της ζωής ήταν 17,8% στις χώρες υψηλού εισοδήματος και 16,5% στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Παρά το μέγεθος του προβλήματος, λύσεις για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της υπογονιμότητας – συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) – παραμένουν υποχρηματοδοτούμενες και απρόσιτες στους πολλούς λόγω του υψηλού κόστους, του κοινωνικού στιγματισμού και της περιορισμένης διαθεσιμότητας.
Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 50-80 εκατομμύρια υπογόνιμα ζευγάρια, στα οποία προστίθενται περίπου 2 εκατομμύρια νέα ζευγάρια κάθε χρόνο, με τάση για αύξηση. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμη πλήρεις επιδημιολογικές μελέτες της υπογονιμότητας, αλλά εκτιμάται ότι περίπου 300.000 ζευγάρια δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδιά.
Πηγές:
ΠΟΥ
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]