Ο αφαλός μας είναι από εκείνα τα πράγματα που κανένας μας δεν σκέφτεται ότι έχει, απλά τα έχει. Ίσως να του δίνουμε προσοχή όταν πρέπει να καθαρίσουμε εκείνο το χνούδι που μαζεύεται μέσα (μα από πού έρχεται;) και μετά πάλι τον ξεχνάμε.

Άρα είναι και λογικό να μην ξέρουμε πολλά πράγματα. Ας μάθουμε, λοιπόν. Και, αρχικά, αν ως παιδί ακούσατε πως αν κάποιος βάλει το δάχτυλό του βαθιά στον αφαλό σας μπορεί να τον "λύσει" και να πεθάνετε, αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Το ξέρουμε ότι οι πιθανότητες να ακούσατε αυτόν τον αστικό μύθο είναι μικρές, αλλά ο συντάκτης του κειμένου το είχε φοβία από τα οκτώ μέχρι τα είκοσι, οπότε είπαμε να το αναφέρουμε. Στα σοβαρά τώρα:

Τι είναι ο αφαλός;

Είναι μια ουλή που έμεινε στο δέρμα από το σημείο που κόπηκε ο ομφάλιος λώρος που μας συνέδεε με την μητέρα μας όσο ήμασταν έμβρυα. Το σημείο του ομφάλιου λώρου που δένει ο γιατρός ξεραίνεται και πέφτει μέσα σε μία εβδομάδα, αφήνοντας τον αφαλό που όλοι ξέρουμε.

Αν είναι ουλή, γιατί δεν εξαφανίζεται με τον καιρό;

Αν τραυματίσετε μόνο τα εξωτερικά στρώματα του δέρματός σας, όπως σε ένα κόψιμο ή έγκαυμα, η ουλή θα εξαφανιστεί σύντομα εντελώς, ειδικά όσο νεότερος είναι ο οργανισμός. Αλλά σε αντίθεση με αυτές τις περιπτώσεις, ο αφαλός περιλαμβάνει περισσότερα στρώματα ιστού - όχι μόνο το δέρμα αλλά και τον συνδετικό ιστό από κάτω - επομένως αυτό κάνει την επούλωση πιο περίπλοκη.

Γιατί ο αφαλός κάποιων ανθρώπων είναι στραμμένος προς τα έξω;

Συμβαίνει, είναι η απλούστερη απάντηση. Και μάλιστα συμβαίνει περίπου στο 10% των ανθρώπων, άρα δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι αηδιάζουν με τους αφαλούς;

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο που άλλοι άνθρωποι αηδιάζουν με τα πόδια: Είναι κάτι προσωπικό. Μπορεί να είναι και φοβία (ο συντάκτης ξέρει) ή σε κάποια πιο ευαίσθητα στην αφή άτομα να προκαλείται έντονη δυσφορία από το άγγιγμα του αφαλού. Σε περίπτωση που σκέψεις φόβου ή αηδίας για αφαλούς γίνονται εμπόδιο στην καθημερινή σας ζωή, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει, όπως σε κάθε άλλη φοβία.

Πόσο βαθιά φτάνει ο αφαλός;

Όσο εκεί που μπορείτε να αγγίξετε. Εσωτερικά βρίσκονται όλα αυτά που ξέρουμε ότι βρίσκονται εσωτερικά στην κοιλιά μας - έντερα, άλλα όργανα της περιοχής και πιο πίσω οι σπόνδυλοί μας. Ο αφαλός είναι συνήθως ευθυγραμμισμένος μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου οσφυϊκού σπονδύλου.

Τα άλλα ζώα έχουν αφαλό;

Ναι, όλα τα θηλαστικά με πλακούνται έχουν - δηλαδή όλα εκτός από μαρσιποφόρα (καγκουρό) και τα μονοτρήματα (πλατύποδες και έχιδνες). Οι γάτες και οι σκύλοι έχουν αφαλό, αλλά επειδή η ουλή είναι πιο επίπεδη από την ανθρώπινη (και μην ξεχνάμε την γούνα) δεν είναι εύκολα ορατός.

Υπάρχει κάτι εκτός από χνούδι εκεί μέσα;

Όπως κάθε χώρος που μπορεί να μαζέψει σκόνη και σκουπίδια, το ίδιο συμβαίνει και με τον αφαλό. Και επειδή δεν είναι εύκολο να καθαριστεί αν δεν αφιερώσουμε χρόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι πιο πιθανό να υπάρχουν μεγαλύτεροι αριθμοί βακτηρίων εκεί. Βέβαια, πολλά από αυτά τα βακτήρια είναι τα ίδια που έχουμε σε όλη την επιδερμίδα μας και δρουν προστατευτικά. Μην ξεχνάτε να τον καθαρίζετε όμως τακτικά και με προσοχή. Και όσον αφορά το χνούδι, έρχεται από τα ρούχα μας. Είναι η πιο βαρετή εξήγηση, αλλά αυτή είναι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι