Την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου, με πιθανότερη ημερομηνία την 20η Απριλίου, ξεκινά η εναέρια ρίψη εμβολίων στην Κεντρική Μακεδονία, στο πλαίσιο του προγράμματος εμβολιασμών της κόκκινης αλεπούς και άλλων ειδών της άγριας πανίδας για την προστασία έναντι του ιού της λύσσας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η εαρινή εμβολιαστική εκστρατεία 2023 εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαϊου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (βροχοπτώσεις, ομίχλη, ισχυροί άνεμοι, χιονοπτώσεις).

Η ρίψη δολωμάτων στα όρια της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί σε τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ημαθίας και στις Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς και Πέλλας, ενώ με ευθύνη άλλων Περιφερειών θα γίνει σε ολόκληρο το μήκος του βορειοελλαδικού τόξου.

Εμβολιασμός δε θα διενεργηθεί σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες. Υπολογίζεται η διασπορά 25 δολωμάτων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο επιφάνειας (τουλάχιστον 20 δολώματα/km2). Η εποπτεία του προγράμματος θα διενεργείται σε καθημερινή βάση από υπαλλήλους του Τμήματος Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη συνδρομή των αρμόδιων Κτηνιατρικών Αρχών των περιοχών όπου διενεργείται ο εμβολιασμός ή εδρεύουν οι αερολέσχες εκκίνησης των αεροσκαφών.

Προστασία για πολίτες και σκύλους

Με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και λόγω της σοβαρότητας της νόσου, τα μέτρα διαχείρισης των εμβολιακών δολωμάτων προβλέπουν τα εξής:

  • Πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με τα εμβόλια-δολώματα (μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού) και ειδικά με γυμνά χέρια. Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 2305/265835/25.09.2020 έγγραφο του ΥΠ.Α.Α.Τ., "το εμβολιακό δόλωμα περιέχει ζωντανό ιό ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης και σε περίπτωση επαφής με αυτό πρέπει να ακολουθήσει άμεσα επίσκεψη στο γιατρό" ή μονάδα Yγείας.
  • Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης βρει ένα τέτοιο εμβόλιο - δόλωμα δε θα πρέπει να το ακουμπήσει ή να το πατήσει, ενώ αν χρειασθεί να το πιάσει θα πρέπει να το κάνει φορώντας γάντια μιας χρήσης ή χρησιμοποιώντας μια πλαστική σακούλα.
  • Εάν κάποιος σκύλος (κυνηγού, κτηνοτρόφου ή άλλου πολίτη) έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει, αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο - δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο, με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές