Ανεπαρκή πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης και υπερβολικές ποσότητες επεξεργασμένου ρυζιού - σιταριού και υπερβολική πρόσληψη κρέατος, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικους.
Αυτό προκύπτει από μελέτη, στην οποία έχουν συμπεριληφθεί δεδομένα από 184 χώρες και δημοσιεύτηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.
Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, η παγκόσμια επίπτωση του διαβήτη τύπου 2, που αποδίδεται στη διατροφή δεν είναι καλά τεκμηριωμένη.
Το μοντέλο αξιολόγησης κινδύνου που χρησιμοποίησαν αξιολόγησε τη συχνότητα της νόσου μεταξύ ενηλίκων, σε σχέση με τις άμεσες και μεσολαβούμενες από το σωματικό βάρος επιδράσεις 11 διατροφικών παραγόντων. Η συλλογή των στοιχείων ξεκίνησε το 1990 και ολοκληρώθηκε το 2018.
Η μεγαλύτερη επίπτωση οφειλόταν στην ανεπαρκή πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως (26,1%), στην υπερβολική πρόσληψη επεξεργασμένου ρυζιού και σιταριού (24,6%) και στην υπερβολική πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος (20,3% - 23,5%).
Τα υψηλότερα ποσοστά επιβάρυνσης καταγράφηκαν στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, στην κεντρική Ασία, στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική και τα χαμηλότερα στη νότια Ασία.
Η επίπτωση της διατροφής στην πρόκληψη διαβήτη τύπου 2 ήταν γενικά μεγαλύτερη στους άνδρες παρά στις γυναίκες και συσχετίστηκαν αντιστρόφως με την ηλικία.
Ο διαβήτης τύπου 2 που αποδίδεται στη διατροφή ήταν γενικά μεγαλύτερος μεταξύ των κατοίκων των πόλεων έναντι των κατοίκων της υπαίθρου και υψηλότερου έναντι των ατόμων με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, εκτός από τις χώρες υψηλού εισοδήματος, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, όπου οι επιβαρύνσεις ήταν μεγαλύτερες στους κατοίκους της υπαίθρου και στα άτομα με χαμηλότερη εκπαίδευση.
Σε σύγκριση με το 1990, το παγκόσμιο πρόβλημα του διαβήτη τύπου 2 που σχετίζεται με τη διατροφή αυξήθηκε κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες (8,6 εκατομμύρια περισσότερες περιπτώσεις) το 2018.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άτομα με διαβήτη: Υψηλά ποσοστά ανικανοποίητων αναγκών σε φάρμακα ή φαρμακευτικά σκευάσματα και αναλώσιμα
Συναντήσεις στελεχών ΕΣΑμεΑ με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου
Περισσότερα από 17.307 παιδιά 3-18 ετών νοσούν σήμερα στην Ελλάδα