Επιπλέον 100.000 νέοι ασθενείς μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στην ιατρική κάνναβη στην Ευρώπη το 2022, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό χρηστών στα 342.000 άτομα. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 500.000 άτομα το 2023, καθώς περισσότερες χώρες επιτρέπουν πια την πρόσβαση στη νομιμοποιημένη ιατρική κάνναβη.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των ερευνητών της Prohibition Partners, το 2022, η ισπανική κυβέρνηση νομιμοποίησε τη χρήση ιατρικής κάνναβης για ειδικές ασθένειες μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας, ενώ στην Ουκρανία, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι σκοπεύει να νομιμοποιήσει την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να αντιμετωπίσει η χώρα τα τραύματα από τον πόλεμο. Η ίδια τάση παρατηρείται επίσης στη Λατινική Αμερική, με την Κόστα Ρίκα και τον Παναμά να έχουν υιοθετήσει νόμους υπέρ της ιατρικής κάνναβης, ενώ στην Ασία, το Υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας δήλωσε την πρόθεσή του να νομιμοποιήσει την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς.

Στο μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο προς το παρόν συνταγογραφείται μόνο σε παιδιά και ενήλικες με σπάνιες και σοβαρές μορφές επιληψίας, σε ενήλικες που έχουν ναυτίες λόγω χημειοθεραπείας και σε άτομα με μυϊκή δυσκαμψία και σπασμούς που προκαλούνται από την πολλαπλή σκλήρυνση. Όσον αφορά τις ιατρικές παρενέργειες, οι ειδικοί λένε ότι η κατάχρηση του φαρμάκου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ψύχωσης και άγχους.

Παρά την ικανότητα του φαρμάκου να ανακουφίζει από τον πόνο και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής, η πρόσβαση παραμένει περιορισμένη για πολλούς, εξαιτίας των γραφειοκρατικών εμποδίων και των νόμων.

Τόσο οι πολιτιστικές όσο και οι απόψεις των ατόμων σχετικά με τη χρήση ιατρικής κάνναβης διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Όπως δείχνει το διαγραμμα το οποίο αντλεί στοιχεία από την έρευνα Consumer Insight της Statista, στην Ισπανία και τη Γαλλία, μόνο το 22 και το 23 τοις εκατό των ερωτηθέντων, αντίστοιχα, δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να δοκιμάσουν την ιατρική κάνναβη. Αυτό το ποσοστό είναι ακόμη χαμηλότερο στη Νότια Κορέα, όπου μόνο το 13 τοις εκατό θα σκεφτόταν να το χρησιμοποιήσει.

Η Γερμανία και η Πολωνία φαίνεται να είναι από τις πιο δεκτικές, με ποσοστό 39% και 46% αντίστοιχα. Η Γερμανία, ειδικότερα εξετάζει επί του παρόντος εάν θα νομιμοποιήσει πλήρως την κάνναβη για ενήλικες, συμπεριλαμβανομένης της ψυχαγωγίας, με σχέδια να καταρτιστεί σχέδιο νόμου για την κάνναβη μέχρι το τέλος του 2023. Η ιατρική μαραχουάνα δε είναι νόμιμη στη χώρα από το 2017 για βαριά άρρωστους ασθενείς.

Πηγές:
https://www.statista.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ