H κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, αλλά η κατανάλωση καφέ, τσαγιού ή γάλακτος με χαμηλά λιπαρά θα μπορούσε να μειώνει τον κίνδυνο.

Αυτό προέκυψε από νέα αμερικανική έρευνα στην οπαία εξετάστηκαν στοιχεία 15.500 ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2 από δυο μεγάλες μελέτες. Έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα σακχαρούχα ροφήματα είχαν 20% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο και 25% υψηλότερο για καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες.

Η έρευνα του Harvard T.H. Chan School of Public Health που δημοσιεύτηκε στο BMJ έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση καφέ, τσαγιού, νερού και γάλακτος με χαμηλά λιπαρά μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια και ότι η μετατόπιση σε αυτά μείωνε τη θνησιμότητα.

Ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα ευρήματα δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι αποδεικνύουν αιτιατή σχέση.

Πηγές:
BMJ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η MSD ανάμεσα στις 50 ηγέτιδες εταιρείες που αποτελούν πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα
Ικανοποίηση από το σεξ σε γυναίκες και άνδρες έπειτα από κολποπλαστική [μελέτη]
Healthcare Business Awards - Ο Κυριάκος Σουλιώτης πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης