Παρά την πρόοδο σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, η χρήση χημικών φυτοφαρμάκων εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη και περιβαλλοντική υγεία στην Ευρώπη.

Αυτό είναι το συμπέρασμα του Οργανισμού Περιβάλλοντος της ΕΕ (ΕΟΠ) σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε σήμερα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και τα κράτη - μέλη πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να επιτύχουν τους στόχους της ΕΕ, όπως η μείωση της χρήσης και των κινδύνων από τα χημικά φυτοφάρμακα κατά 50% έως το 2030.

Η εξάρτηση από τέτοια προϊόντα θα μπορούσε να μειωθεί, για παράδειγμα, με τη μετάβαση σε εναλλακτικά μοντέλα γεωργίας με οικολογικό σχεδιασμό.

Η εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων αποτελεί σημαντική πηγή ρύπανσης των υδάτων, του εδάφους και του αέρα, καθώς επίσης οδηγεί στην απώλεια της βιοποικιλότητας και στην ανθεκτικότητα των παρασίτων, ανέφερε ο Οργανισμός που εδρεύει στην Κοπεγχάγη.

Η έκθεση του ανθρώπου σε αυτά συνδέεται με χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές, αναπνευστικές και νευρολογικές παθήσεις. Ωστόσο, ο γεωργικός τομέας στην Ευρώπη εξακολουθεί να βασίζεται στη χρήση μεγάλων ποσοτήτων αυτών των ουσιών για τη διατήρηση των αποδόσεων των καλλιεργειών.

Η χρήση φυτοφαρμάκων παρέμεινε σχετικά σταθερή στις χώρες της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του ΕΟΠ Dario Piselli.

Από το 2011 έως το 2020 πωλήθηκαν περίπου 350.000 τόνοι ετησίως, σύμφωνα με την έκθεση. Οι μεγαλύτερες ποσότητες των πιο δραστικών ουσιών πωλήθηκαν στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία - τους τέσσερις μεγαλύτερους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η χρήση έχει συνέπειες τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο: Σύμφωνα με τους ίδιους, επίπεδα φυτοφαρμάκων πάνω από το όριο ανησυχίας βρέθηκαν σχεδόν στο 22% των σημείων παρακολούθησης σε ποτάμια και λίμνες στην Ευρώπη το 2020.

Σε μελέτη του 2019, το 83% όλων των γεωργικών εδαφών που εξετάστηκαν περιείχαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Τα έντομα επηρεάζονται ιδιαίτερα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τον σημαντικό ρόλο τους στην παραγωγή τροφίμων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι επηρεάζονται κυρίως μέσω της κατάποσης τροφίμων και πόσιμου νερού.

Σε μια ολοκληρωμένη μελέτη σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ 2014 και 2021, τουλάχιστον δύο φυτοφάρμακα ανιχνεύθηκαν στο 84% των δειγμάτων ούρων που ελήφθησαν - το ποσοστό αυτό είναι ανησυχητικό, δήλωσε ο Piselli.

Τα παιδιά είχαν σταθερά υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων από τους ενήλικες και ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού