Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία αναμένει σημαντικές μειώσεις φέτος μετά την έκρηξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Ενώ η οικονομία στο σύνολό της αναμένεται να αναπτυχθεί ελαφρώς, ο κύκλος εργασιών της φαρμακοβιομηχανίας θα μειωθεί κατά περίπου 5%, σύμφωνα με πρόβλεψη της Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών που βασίζονται στην έρευνα (VFA), η οποία βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA). Η παραγωγή αναμένεται επίσης να συρρικνωθεί κατά 1,7%.

"Αυτό αναγκάζει τις εταιρείες να προβούν σε μέτρα εξορθολογισμού", αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Αυτό είναι ήδη ορατό στα μειωμένα επενδυτικά σχέδια. Συγκριτικά, το 2022, ο κύκλος εργασιών είχε αυξηθεί κατά 6,3% και η παραγωγή κατά 5,3%, σύμφωνα με την VFA.

Λόγω της καθοδικής πίεσης φέτος, αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις για την απασχόληση στον κλάδο, εκτιμά η Ένωση, η οποία εκπροσωπεί 47 φαρμακοβιομηχανίες με 94.000 εργαζόμενους στη Γερμανία.

"Η ανοδική τάση του αριθμού των εργαζομένων των τελευταίων ετών δεν θα συνεχιστεί. Περίπου οι μισές εταιρείες έχουν ήδη εκπονήσει σχέδια μείωσης του προσωπικού ή επεξεργάζονται επί του παρόντος σχέδια εξορθολογισμού", δήλωσε ο πρόεδρος της VFA, Han Steutel.

Η φαρμακοβιομηχανία πλήττεται από το αυξημένο κόστος ενέργειας και εισροών από τη χημική βιομηχανία, καθώς και παγωμένες συναλλαγές με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Η Biontech με έδρα το Μάιντς, η οποία έφερε στην αγορά το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της CoViD - 19 από τη Γερμανία, είχε βοηθήσει τη φαρμακοβιομηχανία να λάμψει και πάλι, προσφέροντας στον κλάδο μια ιδιαίτερη οικονομική άνθηση.

Καθώς όμως η πανδημία υποχωρεί, η ζήτηση για εμβόλια μειώνεται και η αγορά επανέρχεται στην κανονικότητα.

Επιπλέον, ο κλάδος δέχεται πιέσεις λόγω της νομοθεσίας. Ο γερμανός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) αύξησε φέτος τις εκπτώσεις που πρέπει να χορηγούν οι κατασκευαστές φαρμάκων στους δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς. Αυτό αποσκοπεί στον περιορισμό των δαπανών στο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με την VFA, μόνο οι αυστηρότερες εκπτώσεις κοστίζουν στον κλάδο 1,5 δισεκ. ευρώ, με την προσθήκη και άλλων δισεκατομμυρίων, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των παρατεταμένων μορατόριουμ τιμών των φαρμάκων.

Το γεγονός ότι υπάρχουν παρ' όλα αυτά νέες προσλήψεις είναι αποτέλεσμα στρατηγικών εταιρικών αποφάσεων των προηγούμενων ετών και συνεπώς μακροπρόθεσμων σχεδίων αύξησης του προσωπικού, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της VFA, Claus Michelsen.

"Αυτό δεν πρέπει να συσκοτίζει το γεγονός ότι το μεταβαλλόμενο περιβάλλον επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις.

"Οι πολιτικοί καλούνται να το αλλάξουν αυτό το συντομότερο δυνατό. Είναι νοητό οι φαρμακευτικές εταιρείες να αποεπενδύσουν από μη κερδοφόρα τμήματα παραγωγής λόγω της πίεσης του κόστους."

Πηγές:
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας
ΕΚΑΒ: ''Ημέρα Θυσίας του Διασώστη''
ΣΕΒΙΤΕΛ: Απαγορευμένη η πώληση χύμα ελαιόλαδου