Αιχμή του δόρατος αποτελεί η καινοτομίας για τη DEMO. Επενδύοντας στη Βιοτεχνολογία, προχωρεί στην παραγωγή νέας γενιάς φάρμακα, ενώ σε οκτώ μήνες εγκαινιάζεται το νέο ερευνητικό κέντρο της εταιρείας στον Άγιο Στέφανο.

Τα παραπάνω ανέφερε την Πέμπτη ο Δημήτρης Δέμος, διευθύνων σύμβουλος της DEMO και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), μιλώντας στο Delphi Economic Forum. Σύμφωνα με τον κ. Δέμο, η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φαρμάκων σε τεμάχια στα νοσοκομεία τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ το 85% της παραγωγής της εξάγεται.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τόνισε πως έχουν δοθεί σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις, αλλά παράλληλα υπάρχει και μία τεράστια ευκαιρία: τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μία αποβιομηχανοποίηση όλης της Ευρώπης στον τομέα των γενοσήμων. "Επειδή στην Ελλάδα υπάρχουν θύλακες εταιρειών και επενδυτές με όρεξη, μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε τα χρόνια μπροστά", σημείωσε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, από τη DEMO έχει ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα επενδύσεων, ύψους άνω των 350 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει ουσιαστικά δύο κατευθύνσεις: Η μία αφορά τη συμβατική τεχνολογία, δηλαδή στην έρευνα και ανάπτυξης πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων χημικής προέλευσης, τα οποία προέρχονται από το νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη.

Η παραγωγή τους πρόκειται να γίνει σε ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά campus της Ελλάδας, στην Τρίπολη, όπου θα γίνει και παραγωγή πρώτων υλών, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τέτοιου μεγέθους, που να μπορεί να καλύψει το 20% των ενέσιμων πενικιλινούχων της Ευρώπης και το 37% των ευρωπαϊκών αναγκών σε ενέσιμα ογκολογικά σκευάσματα.

Παράλληλα, "τρέχει" ένα πολύ σημαντικό ερευνητικό πλάνο στο κομμάτι της Βιοτεχνολογίας, που είναι ουσιαστικά τα νέας γενιάς φάρμακα, τα οποία χρειάζονται πολλά χρόνια αναμονή και εξειδίκευση και το ερευνητικό κέντρο στον Άγιο Στέφανο Αττικής, το οποίο θα εγκαινιαστεί σε 8 μήνες από σήμερα. Θα υπάρξει και παραγωγή τελικών βιοτεχνολογικών φαρμάκων στο Κρυονέρι της Αττικής.

"Είναι επενδύσεις, που θεωρώ ότι βάζουν δυναμικά την Ελλάδα στον χάρτη παραγωγής πρώτων υλών, αλλά και στη Βιοτεχνολογία", ανέφερε.

Θέσεις εργασίας

Ο κ. Δέμος σημείωσε πως υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά στη Φαρμακοβιομηχανία. Το πρώτο είναι πως οποιαδήποτε επένδυση κάνεις, χρειάζεσαι τέσσερα χρόνια μέχρι να κόψεις το πρώτο σου τιμολόγιο. "Άρα, είναι πολύ θετικό που συζητάμε σήμερα για επέκταση του αναπτυξιακού clawback, διότι αλλιώς θα υπήρχε ένα κενό χρηματοδότησης, έχοντας το clawback να επιβαρύνει τις εταιρείες σε αυτόν τον υπέρμετρο βαθμό", εξήγησε.

Το δεύτερο κομμάτι - είπε - είναι το ότι η Φαρμακοβιομηχανία είναι και εντάσεως εργασίας και εντάσεως γνώσης. "Από τα επενδυτικά σχέδια που έχουμε μπροστά μας, σήμερα απασχολούμε ως κλάδος 5.000 εργαζόμενους, ενώ το 2027 θα χρειαστούμε 10.000 εργαζόμενους", διευκρίνισε, για να σημειώσει:

"Οι νέες θέσεις εργασίας δεν είναι όπως στον Τουρισμό ή στην οικοδομή. Είναι άνθρωποι που θα πρέπει να έχουν ένα υψηλό επίπεδο. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η Φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα προσφέρει αποδοχές πολύ πάνω από τον βασικό μισθό. Το κύριο μέλημα είναι να μπορέσουν να εκπαιδευτούν οι νέοι άνθρωποι και για αυτό η ΠΕΦ έχει ξεκινήσει σεμινάρια σε παιδιά που βγαίνουν από το Πανεπιστήμιο, για να μπορέσουν να ενταχθούν πιο γρήγορα στις επιχειρήσεις και να μην έχουμε αυτό τον κύκλο εκπαίδευσης εντός των εταιρειών. Αναζητείται τρόπος να υπάρξει παρόμοια διασύνδεση και με τα Πανεπιστήμια".

Ο κ. Δέμος αναφέρθηκε και στην πρόκληση των νέων τεχνολογιών. Είπε χαρακτηριστικά: "Σε ό,τι αφορά τη Βιοτεχνολογία, που προφανώς δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επιστήμονες στην Ελλάδα, έχουμε ανοίξει τα αυτιά, τα μάτια και τα ραντάρ μας σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι που θέλουν να έρθουν και να εργαστούν στην Ελλάδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς παλαιότερα άκουγαν Ελλάδα και δεν ήθελαν να υπογράψουν ούτε συμβόλαιο. Υπάρχουν Ελληνόπουλα, τα οποία με χαρά γυρνάνε για να απασχοληθούν στις εταιρείες μας και αυτό είναι αισιόδοξο".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βύθιση σε ζεστό ή κρύο νερό είναι πιο αποτελεσματική για τη βέλτιστη επίδοση στην άσκηση;
Το Ελληνικό Φάρμακο στη Σαουδική Αραβία
Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Merging Medicine, Law & IT for Humanity