Καλύτερη, και πιο ανεκτή θεραπεία για τη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, ανακοινώθηκε σήμερα μετά από διενεργούμενη μελέτη.  H πανεπιστημιακή κλινική της Βιέννης θεωρεί πως υπάρχει δυνατότητα για επανάσταση στο επίπεδο της περίθαλψης.

Πρόκειται συγκεκριμένα για μία νέα μέθοδο θεραπείας για τη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ΧΛΛ) που δείχνει καλύτερα αποτελέσματα κατά του καρκίνου και έχει λιγότερες παρενέργειες.

Η Πανεπιστημιακή κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης κάνει λόγο σήμερα, σε σχετική ανακοίνωση, για σημαντική πρόοδο και τη "δυνατότητα να φέρει επανάσταση στο επίπεδο φροντίδας για ασθενείς με ΧΛΛ". Η μελέτη για το συνδυασμό με τα φάρμακα venetoclax και obinutuzumab διεξήχθη με τη συμμετοχή της εν λόγω κλινικής. 

Η χρονικά περιορισμένη και στοχευμένη θεραπεία ήταν πιο αποτελεσματική από τη χημειοανοσοθεραπεία σε ασθενείς χωρίς ταυτόχρονες ασθένειες, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η μελέτη, η οποία συντονίστηκε από τον Philipp Staber από το Τμήμα Ιατρικής Ι της πανεπιστημιακής κλινικής, περιελάμβανε 926 ασθενείς με ΧΛΛ, συμπεριλαμβανομένων πολλών από την Αυστρία.

Όπως ανακοινώνεται "στο 86,5% των ασθενών, η θεραπεία οδηγεί σε τόσο σοβαρή μείωση των κυττάρων ΧΛΛ που δεν μπορούν πλέον να ανιχνευθούν στο αίμα του ασθενούς (αρνητικότητα MRD), επιτρέποντας την μακροχρόνια απαλλαγή από ασθένειες. Επιπλέον, υπάρχουν λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τη χημειοανοσοθεραπεία", τόνισε ο Staber.

Με βάση τα αποτελέσματα, οι ερευνητές συνιστούν τώρα τη συνδυασμένη θεραπεία ομπινουτουζουμάμπης και βενετοκλάξ ως το νέο πρότυπο για τους ασθενείς με ΧΛΛ, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Σύμφωνα με τον Staber, αυτό προσφέρει ελπίδα στους πληγέντες και θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών και να τους επιτρέψει να είναι απαλλαγμένοι από ασθένειες και θεραπεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο διάσημο περιοδικό "The New England Journal of Medicine".

Πηγές:
The New England Journal of Medicine, APA

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές