Η δυσκαμψία στις αρθρώσεις είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Μπορεί να είναι αντίδραση στην κακή στάση του σώματος, μπορεί να είναι και σύμπτωμα κάποιας πάθησης. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι μπορεί να σημαίνει ένα πιάσιμο για να μην αγχωνόμαστε, αλλά και για να ξέρουμε πότε πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια.
Αυτοί είναι οι πιο συχνοί παράγοντες που θα κάνουν τις αρθρώσεις μας να πιαστούν.
Αρχικά, ο χρόνος που περνά
Καθώς μεγαλώνετε, οι χόνδροι σας - το σπογγώδες υλικό που προστατεύει τα άκρα των οστών - αρχίζει να στεγνώνει και να σκληραίνει. Το σώμα σας παράγει επίσης λιγότερο αρθρικό υγρό, το υλικό που λιπαίνει τις αρθρώσεις σας ώστε να κινούνται ομαλά. Το αποτέλεσμα: Οι αρθρώσεις σας μπορεί να μην κινούνται τόσο ελεύθερα όσο παλιά. Η κίνηση και η χαλαρή γυμναστική είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδύνετε αυτή τη διαδικασία.
Είναι πρωί
Όταν κοιμάστε ακίνητοι για αρκετές ώρες, το υγρό που βοηθά τις αρθρώσεις σας να κινούνται εύκολα δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Γι' αυτό ξυπνάτε με γόνατα ή χέρια δύσκαμπτα και πρησμένα. Για να το βελτιώσετε, προσπαθήστε να κυκλοφορείτε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οστεοαρθρίτιδα
Το άκρο κάθε οστού καλύπτεται από ένα στρώμα από ελαστικό υλικό που ονομάζεται χόνδρος. Αυτό τα εμποδίζει να τρίβονται μεταξύ τους. Αλλά ο χόνδρος μπορεί να φθαρεί με την πάροδο του χρόνου ή μετά από τραυματισμό. Όταν φύγει, τα κόκαλα χτυπούν το ένα το άλλο και μερικές φορές, μικροσκοπικά κομμάτια σπάνε. Το αποτέλεσμα είναι μια δύσκαμπτη, πρησμένη άρθρωση που πονάει. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στον πόνο και το πρήξιμο. Αν δεν το κάνουν, ο γιατρός σας μπορεί να χορηγήσει ισχυρότερες θεραπείες απευθείας σε προβληματικές περιοχές. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται χειρουργική επέμβαση, αλλά αυτό είναι σπάνιο.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Το ανοσοποιητικό σας σύστημα υποτίθεται ότι σας προστατεύει από εξωτερικές απειλές. Μερικές φορές, όμως, επιτίθεται στην επένδυση των αρθρώσεών σας. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τις αρθρώσεις του καρπού ή των δαχτύλων σας, αλλά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα. Συχνά προκαλεί συνεχή πόνο και δυσκαμψία. Οι γιατροί αντιμετωπίζουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα με φάρμακα που επιβραδύνουν ή σταματούν τη διαδικασία της νόσου.
Ένας άλλος τύπος αρθρίτιδας
Οι δύο που αναφέραμε είναι οι πιο γνωστές, αλλά άλλοι τύποι επηρεάζουν επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα και οδηγούν σε προβλήματα στις αρθρώσεις:
Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Αυτός ο τύπος επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική σας στήλη, αλλά μπορεί να κάνει τους γοφούς, τα χέρια ή τα πόδια σας να είναι δύσκαμπτα.
Ουρική αρθρίτιδα: Το πρώτο σημάδι αυτής της συσσώρευσης ουρικού οξέος στο σώμα σας είναι συχνά ένας έντονος πόνος στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας.
Λοιμώδης αρθρίτιδα: Συχνά ξεκινά με μια μόλυνση κάπου αλλού στο σώμα σας που ταξιδεύει σε μια μεγάλη άρθρωση, όπως το ισχίο σας.
Ψωριασική αρθρίτιδα
Τα άτομα με ψωρίαση είναι πιο πιθανό να πάθουν ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία συχνά συνδυάζει μια δερματική διαταραχή (ψωρίαση) με φλεγμονή των αρθρώσεων (αρθρίτιδα). Τα σημάδια περιλαμβάνουν πρησμένα δάχτυλα. Οι αρθρώσεις των χεριών, των δακτύλων, των ποδιών, των γονάτων και άλλων σημείων σας μπορεί να είναι δύσκαμπτες ή σφιγμένες. Ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται μόνο στη μία πλευρά του σώματος ή μπορεί να είναι συμμετρικός και στις δύο πλευρές. Οι θεραπείες της ψωριασικής αρθρίτιδας είναι παρόμοιες με εκείνες της ρευματοειδούς.
Μια αλλαγή στον καιρό
Πολλοί άνθρωποι λένε ότι νιώθουν πως θα βρέξει επειδή πιάνονται τα γόνατά τους. Δεν λένε ψέματα. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι γιατί, αλλά ο πόνος στις αρθρώσεις φαίνεται να επιδεινώνεται όταν αλλάζει ο καιρός. Είναι πιο συνηθισμένο όταν η βαρομετρική πίεση πέφτει. Αυτό συμβαίνει συνήθως λίγο πριν από μια καταιγίδα.
Τραυματισμός της άρθρωσης
Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι είναι και οι δύο μορφές φλεγμονής. Συνήθως προκύπτουν από υπερβολική ή κακή χρήση μιας άρθρωσης με την πάροδο του χρόνου:
Η θυλακίτιδα περιλαμβάνει τους θυλάκους, τους γεμάτους με υγρό σάκους που λειτουργούν ως μαξιλάρια μεταξύ των οστών σας και άλλων κινούμενων μερών.
Η τενοντίτιδα επηρεάζει τους τένοντες που συνδέουν τους μύες σας στα οστά σας.
Αυτές οι καταστάσεις αντιμετωπίζονται εύκολα. Πιθανότατα θα ανακάμψετε πλήρως. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ξεκουράσετε αυτή την άρθρωση και να πάρετε ένα παυσίπονο. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας δώσει έναν νάρθηκα να φορέσετε και θα σας πει να του βάλετε πάγο.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Μαθητές από τη γενέτειρα των ευεργετών πρόσφεραν νότες χαράς
18 κρούσματα mpox το διάστημα Νοέμβριος - Δεκέμβριος
ΕΟΔΥ: Οδηγίες πρόληψης των ιώσεων του αναπνευστικού