Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά την έκθεση στη φύση, καθώς καραδοκούν επικίνδυνα φίδια, όπως οι οχιές.
Την περυσινή περίοδο, καταγράφηκαν 83 νοσηλείες από δήγματα φιδιών στην Ελλάδα, ορισμένες εκ των οποίων σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Το παρήγορο είναι πως όλοι του ανάρρωσαν, ακόμη και όσοι ήταν σε πιο σοβαρή κατάσταση.
Οι οχιές παραμένουν σε χειμερία νάρκη, συνήθως από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και τον Φεβρουάριο και όταν ξυπνούν αποτελούν απειλή για τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, οι ασθενείς που νοσηλεύονται από δάγκωμα φιδιού μπορεί να λάβουν δύο και τρείς δόσεις αντιοφικού ορού, ανάλογα τη βαρύτητα.
Όπως εξηγεί, ο αντιοφικός ορός χορηγείται μόνο στα δαγκώματα οχιάς και όχι άλλων φιδιών. Τα δήγματα από άλλα φίδια αντιμετωπίζονται και θεραπεύονται χωρίς τη χορήγηση ορού.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καλεί το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε εισαγωγή επαρκούς ποσότητας ορών, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ελλείψεις, όπως με τα φάρμακα.
Την τεχνογνωσία και την πληροφόρηση για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων από δαγκώματα φιδιών την προσφέρει το Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων που εδρεύει στο παιδιατρικό νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού". Παρέχει πληροφορίες δηλητηριάσεων στις υγειονομικές μονάδες όλης της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, το Κέντρο αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις προσωπικού. Υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι γιατροί, 4 επικουρικοί ιατροί και δύο φαρμακοποιοί, οι οποίοι δεν επαρκούν και έγινε πρόσφατα προκήρυξη δύο θέσεων γιατρών.
Όλα τα νοσοκομεία της χώρας πρέπει να διαθέτουν αντιοφικό ορό, ενώ τα νοσοκομεία αναφοράς πρέπει να είναι σε θέση να καλύπτουν τη ζήτηση των νοσοκομείων της περιοχής ευθύνης τους. Νοσοκομεία αναφοράς είναι το Κέντρο Δηλητηριάσεων, ΑΧΕΠΑ, Καβάλας, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό Ηρακλείου και Πανεπιστημιακό Λάρισας.
Οδηγίες
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΚΑΒ, το 10% των φιδιών είναι δηλητηριώδη. Το μόνο δηλητηριώδες φίδι που έχουμε στην Ελλάδα είναι η οχιά. Η βαρύτητα της δηλητηρίασης εξαρτάται από την ηλικία, γενική κατάσταση, θέση και βάθος δήγματος, το μέγεθος του φιδιού και αν μετακινήθηκε ή όχι το θύμα.
Οι επιδράσεις των δηλητηρίων των φιδιών χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:
Τοπικά συμπτώματα: Πόνος, οίδημα, μελανιές, φυσαλίδες που επεκτείνονται μέσα σε μερικές ώρες. Οι φυσαλίδες μπορεί να επιμολυνθούν από μικρόβια και να εξελιχθούν σε γάγγραινα.
Γενικευμένα συμπτώματα (σε περίπτωση που απορροφηθεί το δηλητήριο): Εμετός, αδυναμία, ζάλη, ρίγος με πυρετό, εφιδρώσεις, αιμορραγικές εκδηλώσεις, ταχυκαρδία, υπόταση, σοκ, πνευμονικό οίδημα, οξεία νεφρική ανεπάρκεια.
Αντιμετώπιση
- Όχι περπάτημα.
- Καθησυχασμός του θύματος.
- Ακινητοποίηση του άκρου κάτω από το ύψος της καρδιάς.
- Καθαρισμός της πληγής, με νερό και σαπούνι.
- Όχι πάγο στο τραύμα.
- Όχι ίσχαιμος περίδεση.
- Όχι χορήγηση καφέ και αλκοόλ.
- Όχι σύλληψη του φιδιού, προσπαθούμε να θυμηθούμε το χρώμα και το σχήμα του, έτσι ώστε να μπορούμε να το περιγράψουμε.
- Διακομιδή σε νοσοκομείο.
Μετά από δήγμα φιδιού, χρειάζεται να γίνει αντιτετανικός ορός.
Αντιοφικός ορός γίνεται μόνο στο νοσοκομείο και δεν είναι πάντα απαραίτητος. Η χορήγηση αντιοφικού ορού μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση ή ακόμα και αναφυλαξία σε άτομα που είναι αλλεργικά.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024