Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς Γενοσήμων Φαρμάκων υπολογίστηκε σε 335,65 δισ. δολάρια το 2022 και προβλέπεται να φτάσει τα 582,76 δισ. δολάρια το 2030, σημειώνοντας αύξηση 7,06% για την περίοδο πρόβλεψης μεταξύ 2023 και 2030.
Οι περισσότεροι ασθενείς με χρόνιες ασθένειες, η γήρανση του πληθυσμού, οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες αλλά και το αυξανόμενο κόστος υγειονομικής περίθαλψης είναι οι παράγοντες που αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση για γενόσημα φάρμακα. Την ίδια στιγμή, καθώς οι πατέντες των επώνυμων φαρμάκων λήγουν, η παγκόσμια αγορά γενοσήμων φαρμάκων αναμένεται ότι θα επεκταθεί πιο γρήγορα, ενώ σε αυτό θα συμβάλλουν και οι ευνοϊκές πολιτικές σε διάφορες χώρες που στοχεύουν στη μείωση του συνολικού κόστους υγειονομικής περίθαλψης και στην ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης των χρόνιων ασθενειών. Ωστόσο, παράγοντες όπως οι αυστηροί κανονισμοί, τα ζητήματα ποιότητας και το μειωμένο περιθώριο κέρδους μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς γενοσήμων φαρμάκων.
Αυξανόμενος επιπολασμός χρόνιων παθήσεων και γηριατρικός πληθυσμός
Ο αυξανόμενος επιπολασμός των χρόνιων νοσημάτων και η αύξηση του πληθυσμού της Τρίτης Ηλικίας έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά των γενοσήμων φαρμάκων. Χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, νευρολογικές παθήσεις, διαβήτης και αναπνευστικές παθήσεις γίνονται όλο και πιο κοινές παγκοσμίως λόγω πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον τρόπο ζωής, της γήρανσης του πληθυσμού και των περιβαλλοντικών παραγόντων. Μέχρι το 2060, υπολογίζεται ότι 48 εκατομμύρια άτομα (47% όλων των θανάτων παγκοσμίως) θα χάσουν τη ζωή τους λόγω σοβαρών επιπλοκών που σχετίζονται με την υγεία, σημειώνοντας αύξηση 87% από τα 26 εκατομμύρια το 2016. Το 83% αυτών των θανάτων θα σημειωθούν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Τα καρδιαγγειακά φάρμακα ηγούνται στην αγορά των γενοσήμων
Τα καρδιαγγειακά γενόσημα φάρμακα συνεισέφεραν σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού μεριδίου αγοράς το 2022, παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία του παγκόσμιου ποσοστού θνησιμότητας, με σχεδόν 17,9 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά ευθύνονται για πάνω από το 80% των θανάτων από καρδιαγγειακά, με περίπου το ένα τρίτο αυτών των θανάτων να συμβαίνουν πρόωρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών. Η ανθυγιεινή διατροφή, η σωματική αδράνεια, η κατανάλωση καπνού και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι οι κύριοι παράγοντες συμπεριφοράς που συμβάλλουν σημαντικά στην καρδιακή νόσο και το εγκεφαλικό.
Τα από του στόματος φάρμακα είναι η προτιμώμενη οδός χορήγησης
Το τμήμα των γενόσημων φαρμάκων που χορηγούνται από το στόμα καταλάμβανε τα δύο τρίτα του μεριδίου αγοράς το 2022 παγκοσμίως. Η από του στόματος χορήγηση προτιμάται έναντι της ενέσιμης λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων της. Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν την ασφάλεια, την εύκολη κατάποση, την αποφυγή του πόνου και την ικανότητα να δέχεται ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων κ.λπ.
Κυβερνητικές πρωτοβουλίες
Οι κυβερνήσεις στις ανεπτυγμένες χώρες καταβάλλουν προσπάθειες να μειώσουν το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης προωθώντας την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει λάβει διάφορα μέτρα για να επισπεύσει τη διαδικασία έγκρισης για γενόσημα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος Τροποποιήσεις γενόσημων χρηστών φαρμάκων (GDUFA), το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της αναθεώρησης των αιτήσεων γενόσημων φαρμάκων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει επίσης εφαρμόσει πρωτοβουλίες για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας έγκρισης για γενόσημα φάρμακα, όπως η πρωτοβουλία κοινής χρήσης γενόσημων φαρμάκων, η οποία επιτρέπει σε ρυθμιστικές αρχές από διαφορετικές χώρες να συνεργάζονται για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των γενόσημων φαρμάκων.
Τοπίο και προοπτικές βασικών παικτών
Στην παγκόσμια αγορά γενοσήμων φαρμάκων κυριαρχούν οι Viatris, Hikma Pharmaceuticals, Novartis AG, Teva Pharmaceuticals, Sun Pharmaceutical Industries Ltd., Cipla, Dr. Reddy's Laboratories, Lupin και πολλοί άλλοι.
Τον Μάρτιο του 2023, η MPP (Medicines Patent Pool), ένας οργανισμός δημόσιας υγείας που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει συμφωνίες παραχώρησης άδειας με τρεις εταιρείες φαρμάκων - Aurobindo Pharma, Cipla και Viatris - για την κατασκευή γενόσημων παραλλαγών του ViiV Healthcare's φάρμακο για την πρόληψη του HIV, μακράς δράσης. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι οργανισμοί θα παράγουν τη γενόσημη έκδοση του φαρμάκου στην Ινδία, ενώ η Cipla σχεδιάζει επίσης να παράγει το φάρμακο στη Νότια Αφρική.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο 7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας