Αν αντιμετωπίζετε ΔΕΠΥ ως ενήλικας, μπορεί να δυσκολευτείτε να βγείτε ραντεβού ή ακόμα και να κάνετε φίλους. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή οι καλές σχέσεις απαιτούν από εσάς να γνωρίζετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων και η ΔΕΠΥ μπορεί να σας δυσκολέψει με αυτό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κοινωνική και η ερωτική σας ζωή δεν μπορούν να ανθίσουν, παρά τη ΔΕΠΥ.

Χρειάζεται απλώς υπομονή, αυτογνωσία και πρακτικές λύσεις.

Τα πιο κοινά συμπτώματα ΔΕΠΥ μπορεί να περιπλέξουν την κοινωνική σας ζωή:

Προβλήματα με τη μνήμη

Μπορεί να σας κάνουν να ξεχάσετε τα σχέδια που είχατε με έναν φίλο σας, ή να αργήσετε σε ένα ραντεβού. Μπορεί σύντομα να ξεχνάτε σημαντικές (ή και όχι) πληροφορίες που ακούγονται σε μια συζήτηση. Οι άνθρωποι γύρω σας μπορεί να ενοχληθούν από αυτή τη συμπεριφορά και να σας ζητήσουν να κάνετε μεγαλύτερη προσπάθεια, ακόμα και αν σε εσάς φαίνεται ακατανόητο. Δοκιμάστε να κρατάτε ημερολόγιο με τις υποχρεώσεις σας για να έχετε καλύτερο έλεγχο στο πρόγραμμά σας.

Διάσπαση προσοχής

Και αν πολλές φορές τα προβλήματα μνήμης δεν προκαλέσουν τα παραπάνω προβλήματα, μπορεί να τα προκαλέσει η συχνή διάσπαση προσοχής.

Αδιαφορία

Πολλά ειδύλλια ξεκινούν έντονα και χαλαρώνουν με τον καιρό. Αλλά ένας εγκέφαλός με ΔΕΠΥ μπορεί να φτάσει στο σημείο της χαλάρωσης πολύ σύντομα. Είναι μια ακόμα απόρροια της διάσπασης προσοχής - σε επίπεδο, όμως, που μπορεί να γίνει πολύ προσωπικό.

Παρορμητισμός

Οι τσακωμοί για τα οικονομικά τείνουν να είναι πρόβλημα. Ένα κοινό σύμπτωμα ΔΕΠΥ είναι να κάνετε παρορμητικά πράγματα, και αυτό συχνά περιλαμβάνει την αγορά αντικειμένων. Οι ενήλικες με τη διαταραχή μπορεί να κάνουν απερίσκεπτες δαπάνες και να δυσκολεύονται να βάλουν στην άκρη χρήματα. Ο παρορμητισμός επίσης μπορεί να έχει αντίκτυπο στη σεξουαλική ζωή του ατόμου, με περισσότερες πιθανότητες για μη ασφαλείς επιλογές.

Κακές κοινωνικές δεξιότητες

Μπορεί να είναι δύσκολο να "διαβάζετε" τις εκφράσεις και τη γλώσσα του σώματος των άλλων ανθρώπων, με αποτέλεσμα πολλές κοινωνικές επαφές να λήγουν πρόωρα λόγω παρεξήγησης ή ακόμα και επειδή δεν καταλάβατε ότι κάποιο άτομο ενδιαφερόταν για εσάς.

Αποδιοργάνωση

Η οικιακή ακαταστασία μπορεί να εκνευρίσει έναν πιο καθαρό συγκάτοικο. Και αυτή η ένταση μπορεί να αυξηθεί όταν η ΔΕΠΥ σας δεν σας αφήνει να συμμαζέψετε και σας γεμίζει αισθήματα άγχους και μόνο στη σκέψη ότι πρέπει να οργανώσετε το χάος του σπιτιού σας (ειδικά αν για εσάς αυτό το χάος είναι κάτι λειτουργικό και ξέρετε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται το κάθε τι). 

Τι μπορώ να κάνω, όμως;

Αρχικά, αν ακούτε τέτοιου είδους παράπονα και δεν έχετε διαγνωστεί επίσημα με ΔΕΠΥ, μια καλή ιδέα είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας και να συζητήσετε ψύχραιμα την πιθανότητα. Η ΔΕΠΥ είναι μια πάθηση που μπορείτε να τη διαχειριστείτε και να μην την αφήνετε να επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά σας.

Κάντε προσπάθεια να καταλαβαίνετε και να ακούτε πιο προσεκτικά τους άλλους, ακόμα και να κρατάτε σημειώσεις (το ημερολόγιο είναι πάντα καλή ιδέα, ειδικά αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη μνήμη σας). Τα κοντινά σας άτομα, που γνωρίζουν για την πάθηση, μπορούν να κάνουν λίγη επιπλέον υπομονή και να σταθούν δίπλα σας όσο "ακονίζετε" τις κοινωνικές σας δεξιότητες και αντιμετωπίζετε την ΔΕΠΥ.

Τέλος, ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό. Επαναλαμβάνουμε ότι ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τα συμπτώματα της διαταραχής και να σας βοηθήσει να ζείτε καλύτερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές