Η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο, με τις απαραίτητες επενδύσεις στον τομέα της Υγείας, θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα της πολιτείας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες ομιλητές στην Ημερίδα “Εστιάζοντας στην Ποιότητα - Τάσεις και Προκλήσεις” της All. Can Greece, επισημαίνοντας ότι είναι επιβεβλημένη η αναθεώρηση του πλαισίου για την έγκριση, αποζημίωση και συνταγογράφηση των βιοδεικτών με βάση κανόνες που θα καθορίζουν τις προϋποθέσεις, τη συχνότητα και τον τρόπο διεξαγωγής των διαδικασιών.
Όπως αναφέρθηκε, η υφιστάμενη επιτροπή αξιολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης χρειάζεται να μπορεί να εξετάζει τους φακέλους των βιοδεικτών και να εισηγείται, ενώ κρίθηκε επιτακτική και η ανάγκη για χρηματοδότηση μέσω της δημιουργίας ενός ταμείου καινοτομίας και τεχνολογίας υγείας.
Ο Γιώργος Πισσάκας, συντονιστής διευθυντής Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Γ.Ν.Α "Αλεξάνδρα" υπογράμμισε ότι η παροχή αξιοπρεπών υπηρεσιών Υγείας σε όλους τους πολίτες θα πρέπει να αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες ενός κράτους με κοινωνική ευαισθησία.
Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Υφαντόπουλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης της All.Can Greece “Ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα” επεσήμανε ότι τα εμπόδια στην ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών είναι τα εξής:
- Αυξημένος πόνος ή και δυσφορία.
- Βαριές παρενέργειες θεραπειών.
- Εξάντληση λόγω αναμονής και διαδικασιών.
- Ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
- Άγχος οικονομικού αντικτύπου.
Σύμφωνα με τη μελέτη, βασική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, εκτός των σωματικών επιπτώσεων των θεραπειών, έχουν οι ψυχολογικοί παράγοντες, με το άγχος και την κατάθλιψη να αγγίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά. Η μελέτη ανέδειξε τη σημασία μιας ολιστικής προσέγγισης των ασθενών, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και παρεμβάσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης.
Ο Θεόδωρος Πασχάλης, ακτινοφυσικός Ιατρικής προϊστάμενος Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού ΕΟΠΥΥ τόνισε την ανάγκη για διαρκή αξιολόγηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας για τη διόρθωση των αποκλίσεων, ενώ χαρακτήρισε κομβικό τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών στη διαδικασία αυτή.
Η Γρουζή Ελισάβετ, πρόεδρος Ελληνικής Αιματολογικής εταιρείας, Αιματολόγος, συντονίστρια διευθύντρια Υπηρεσίας Αιμοδοσίας Γ.Α.Ο.Ν.Α "Ο Αγιος Σάββας" επεσήμανε ότι χρειάζεται αναθεώρηση κάποιων πραγμάτων. Για παράδειημα, το ΦΕΚ που κοστολογεί τους βιοδείκτες είναι από το 2014. Σύμφωνα με την ίδια, κάποιοι βιοδείκτες που σχετίζονται με θεραπείες και είναι απαραίτητοι για τις θεραπείες, δεν αποζημιώνονται ακόμα.
Ο Νίκος Κικίλιας, προϊστάμενος Διεύθυνσης Συμβάσεων ΕΟΠΥΥ, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με την επιτροπή διαπραγμάτευσης και αξιολόγησης, την ΗΔΙΚΑ, τις επιστημονικές εταιρείες και τους εκπροσώπους των ασθενών, με στόχο τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού πλαισίου για την έγκριση, αποζημίωση και συνταγογράφηση βιοδεικτών, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες που επιβάλουν οι εξατομικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην ογκολογία. Παράλληλα τόνισε ότι η διεξαγωγή ελέγχου βιοδεικτών αποκλειστικά από διαπιστευμένα διαγνωστικά κέντρα αποτελεί μονόδρομο για την εξασφάλισης της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών.
Η Μαρία Καλογεροπούλου, διευθύντρια Value Access, Health Policy & RWE της IQVIA, παρουσίασε αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της ογκολογικής περίθαλψης, λόγω της ραγδαίας αύξησης επενδύσεων στην ογκολογία. Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στον καρκίνο αναμένεται σε πέντε χρόνια να αγγίξει τα 375 δισ. δολάρια παγκοσμίως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης της IQVIA. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι και τα ευρήματα της μελέτης που αναδεικνύουν ότι διαρκώς αυξάνεται το πλήθος των κλινικών μελετών που διεξάγονται για ογκολογικά σκευάσματα, ενώ παράλληλα μελετώνται τεχνολογίες νέας γενιάς, που θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων θεραπειών.
Όπως η ίδια ανέφερε:
Το πλήθος των ογκολογικών μελετών διαρκώς αυξάνεται. Παρατηρείται ενίσχυση κατά 22% από το 2018 και μεγαλύτερη εστίαση στους σπάνιους καρκίνους. Το 71% των ογκολογικών προϊόντων προέρχονται από αναδυόμενες βιομηχανίες φαρμάκων.
Παράλληλα μελετώνται τεχνολογίες νέας γενιάς, που θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων θεραπειών. Για παράδειγμα, αντισώματα διπλής ειδικότητας: σπάνιοι αιματολογικοί καρκίνοι – τεχνολογίες CAR-T για συμπαγείς όγκους και αιματολογικούς . Περίπου 250 κλινικές μελέτες έχουν μελετήσει θεραπείες car-t μέσα στο 2022. Έχουν αναπτυχθεί 532 νοσοκομεία παγκοσμίως για την εφαρμογή των θεραπειών αυτών που είναι αυξημένα κατά 38% (των κέντρων που εφαρμόζονται αυτές οι θεραπείες) από το 2020.
Ωστόσο, ενώ το 27% των νέων καινοτόμων δραστικών ουσιών που έχουν λανσαριστεί στην Αμερική, δεν έχουν λανσαριστεί/κυκλοφορήσει ακόμα στην Ευρώπη. Ενώ από τις ουσίες που έχουν λανσαριστεί στην Ευρώπη, μόλις το 2% δεν έχει κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ.
Την έκρηξη των νέων φαρμάκων στην ογκολογία επιβεβαίωσε και ο Αθανάσιος Βοζίκης, καθηγητής Διευθυντής του Εργαστηρίου Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς τονίζοντας ότι η ερευνητική δραστηριότητα σε αυτό το πεδίο είναι εντυπωσιακή, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχουμε νέα θεραπευτικά μονοπάτια και θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες θα βασίζονται αποκλειστικά σε βιοδείκτες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου