Αυξημένη συχνότητα εμφάνισης γρίπης πτηνών καταγράφεται τα τελευταία τρία χρόνια και το καλοκαίρι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μετάδοσης και σε ανθρώπους.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Nοσημάτων (ECDC), καλώντας τα νοσοκομεία να είναι σε ετοιμότητα για επιτήρηση και αντιμετώπιση κρουσμάτων.

Σε σημερινή έκθεση του ECDC, σημειώνεται πως τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται μαζική θνησιμότητα σε αποικίες θαλάσσιων πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των γλάρων, αυξάνοντας την πιθανότητα έκθεσης ανθρώπων σε άρρωστα ή νεκρά πτηνά.

"Η μετάδοση στον άνθρωπο δεν μπορεί να αποκλειστεί όταν η γρίπη των πτηνών κυκλοφορεί σε άγρια ​​πτηνά και θηλαστικά και οι άνθρωποι εκτίθενται απευθείας χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό", αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Κέντρου.

Για τον εντοπισμό σποραδικών σοβαρών ανθρώπινων λοιμώξεων από τον ιό της γρίπης των πτηνών σε νοσοκομειακό περιβάλλον, προτείνουν τα εξής:

  • Άτομα που εισάγονται σε νοσοκομεία με αναπνευστικά συμπτώματα θα πρέπει να ερωτώνται σχετικά με την έκθεση σε πτηνά (άγρια πτηνά ή πουλερικά) ή άλλα άγρια ​​ζώα (νεκρά ή ζωντανά) δύο εβδομάδες πριν από την εισαγωγή.
  • Να εξετάζεται το ενδεχόμενο τεστ για τον ιό της γρίπης σε νοσηλευόμενους με ανεξήγητη ιογενή εγκεφαλίτιδα - μηνιγγοεγκεφαλίτιδα χωρίς διάγνωση αιτιολογικού παράγοντα.
  • Όλα τα θετικά δείγματα γρίπης Α σε νοσηλευόμενους ασθενείς θα πρέπει να εξετάζονται για το εάν αφορούν υπότυπους A(H1) pdm09 και A (H3).
  • Τα δείγματα που είναι θετικά για τον ιό της γρίπης τύπου Α, αλλά αρνητικά στους A (H1) pdm09 ή A (H3) θα πρέπει να στέλνονται άμεσα στα εθνικά εργαστήρια αναφοράς γρίπης για περαιτέρω ανάλυση και δοκιμές Η5.

Παρά την έκθεση σε μολυσμένα άρρωστα και νεκρά πτηνά, κανένας άνθρωπος δεν έχει βρεθεί θετικός στον ιό. Η ανίχνευση στελέχους Η5 σε δύο Ισπανούς εργάτες που εμπλέκονται σε δραστηριότητες σφαγής πτηνών δεν αξιολογούνται.

Το ECDC προτείνει ότι τα άτομα που εκτίθενται στον ιό της γρίπης των πτηνών πρέπει να εντοπίζονται γρήγορα, ιδιαίτερα εκείνα που ασχολούνται με δραστηριότητες σφαγής. Θα πρέπει να παρακολουθούνται (μέσω ενεργητικής ή παθητικής επιτήρησης) κάθε 10 - 14 ημέρες από την τελευταία έκθεσή τους για να εντοπιστεί η εμφάνιση συμπτωμάτων και να ξεκινά ο έλεγχος το συντομότερο δυνατό.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου, τα συστήματα επιτήρησης στην εξωνοσοκομειακή (πρωτοβάθμια) και στη νοσοκομειακή φροντίδα θεωρούνται σημαντικά, αλλά δεν είναι σχεδιασμένα και καλά εξοπλισμένα για έγκαιρη αναγνώριση ενός νεοεμφανιζόμενου ιού, όπως η γρίπη των πτηνών.

Με βάση περιορισμένα στοιχεία που είναι σήμερα διαθέσιμα παγκοσμίως για τους ιούς της γρίπης των πτηνών, τα συμπτώματα των λοιμώξεων στον άνθρωπο μπορεί να κυμαίνονται από ασυμπτωματική μόλυνση έως σοβαρή νόσο.

Τα άτομα με λοίμωξη από τον ιό της γρίπης των πτηνών μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα του ανώτερου και λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, αλλά και άτυπα μη αναπνευστικά συμπτώματα, όπως νευρολογικά.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει ταχεία εξέλιξη με σοβαρή πνευμονία, σήψη με σοκ, οξεία αναπνευστική δυσχέρεια, ενώ έχει αναφερθεί εγκεφαλίτιδα με θανατηφόρα έκβαση.

Δημ.Κ.

Πηγές:
ECDC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές