Οι ηλικιωμένοι με ήπια γνωστική εξασθένηση είναι πιο πιθανό να ανακτήσουν μερικές από τις γνωστικές τους δεξιότητες αν αισθάνονται καλά με τη γήρανση, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν αρνητικά συναισθήματα για το ζήτημα. Η ήπια γνωστική εξασθένηση είναι από τις πιο κοινές μορφές απώλειας μνήμης και σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα τη βιώσουν ως ένα βαθμό μεγαλώνοντας.
Οι θετικές πεποιθήσεις για τη γήρανση δίνουν στους ηλικιωμένους 30% περισσότερες πιθανότητες να ανακτήσουν τη φυσιολογική τους σκέψη, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αυτές οι θετικές πεποιθήσεις επέτρεψαν στους συμμετέχοντες να ανακτήσουν τις γνωστικές δεξιότητές τους μέχρι και δύο χρόνια νωρίτερα από εκείνους που έβλεπαν τη γήρανση αρνητικά.
Περισσότερα από 1.700 άτομα άνω των 65 ετών συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.
"Σε προηγούμενες πειραματικές μελέτες με ηλικιωμένα άτομα, οι θετικές πεποιθήσεις για την ηλικία μείωσαν το άγχος που προκαλείται από γνωστικές προκλήσεις, αύξησαν την αυτοπεποίθηση για τη γνωστική λειτουργία και βελτίωσαν τη γνωστική απόδοση", έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. Και απ' ό,τι φαίνεται, αυτό ισχύει και στην περίπτωση της ήπιας γνωστικής εξασθένησης - κάτι που πιστεύαμε ότι λίγο-πολύ δεν μπορεί να αναστραφεί.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι θετικές πεποιθήσεις για την ηλικία μπορούν να ενισχυθούν, τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι οι παρεμβάσεις για τις πεποιθήσεις γύρω από την ηλικία σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο θα μπορούσαν να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που βιώνουν γνωστική ανάκαμψη.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές