Οι τρόποι για να αναχαιτιστεί και να αντιμετωπιστεί η ραγδαία άνοδος της νόσου του διαβήτη τόσο στη χώρα μας, όσο και σε διεθνές επίπεδο συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχετικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, στο ξενοδοχείο My Way Hotel & Events (Πάτρα).

Διοργανώτρια ήταν η Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, σε συνδιοργάνωση με τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στόχος ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, με δεδομένο ότι το 9,3% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως είναι ασθενείς της συγκεκριμένης μεταβολικής ασθένειας, με την οποία πρέπει να ζει και να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα κάθε ημέρα ανελλιπώς.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών της ημερίδας συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και την επίτευξη των στόχων, οι οποίοι ήταν η τεκμηριωμένη επιστημονικά ενημέρωση προς το κοινό, για τους τρόπους πρόληψης, ακολουθώντας καλύτερο τρόπο ζωής όπως σημαντική είναι η ποιότητα στη διατροφή, αλλά και η τεχνολογία σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης, οι οποίες μπορούν να αναβαθμίσουν τη καθημερινότητα της  ζωής των ασθενών και να ελαχιστοποιήσουν σοβαρές επιπλοκές της νόσου. Τέλος είναι σημαντικό να καταρρίπτονται στερεότυπα που θεωρούν την ασθένεια ως στίγμα και αφορμή για κοινωνικό αποκλεισμό.

Χαιρετισμό στην ημερίδα, που είχε τίτλο «Διαβήτης: Πολυπαραγοντική νόσος», έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, αναφερόμενος στο έργο της Περιφέρειας ενημέρωσης και τις δράσεις που απευθύνονται όχι μόνον στους ασθενείς αλλά στο ευρύ κοινό, αναπτύσσοντας την ενσυναίσθηση για τη πανδημία του διαβήτη, ενώ την εναρκτήρια εισήγηση έκανε ο νεφρολόγος και πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, Περικλής Δουζδαμπάνης, τονίζοντας τη σημασία ημερίδων όπως η συγκεκριμένη, προσφέροντας επικαιροποιημένη ενημέρωση.

Η ημερίδα περιλάμβανε τρεις γύρους συζητήσεων και σε κάθε έναν εξ αυτών αναπτύχθηκαν διαφορετικά θέματα, με σκοπό να αναλυθεί κάθε πτυχή σχετικά με τη νόσο.

Η 1η συζήτηση αφορούσε τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, με ομιλήτρια την παιδίατρο-παιδοενδοκρινολόγο και Επιμελήτρια της Παιδιατρικής κλινικής του ΠΓΝΠ, Ειρήνη Κωστοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στη φυσιολογία και στα νεότερα διαγνωστικά και θεραπευτικά δεδομένα για τη γλυκαιμική ρύθμιση, στους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και τα διάφορα σχήματα ινσουλινοθεραπείας, καθώς και στις μελλοντικές θεραπείες.

Η 2η συζήτηση αφορούσε τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, με ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή παθολογίας-ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Θεόδωρο Αλεξανδρίδη, ο οποίος παρουσίασε άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία πάνω στις εξελίξεις των φαρμάκων και θεραπειών, τονίζοντας ότι το σημαντικότερο είναι η αποδοχή και άμεση συνεργασία ασθενή και γιατρού, για την εξεύρεση του καλύτερου μοντέλου αντιμετώπισης της νόσου.

Η 3η συζήτηση αφορούσε θέματα σχετικά με την καθημερινότητα των ασθενών και τις ιατρικές εξελίξεις στα φάρμακα και τις θεραπείες. Ομιλήτριες ήταν η κλινική διατροφολόγος-διαιτολόγος Ηρώ Κόττικα, η οποία αναφέρθηκε στον οδηγό διατροφής για την καλύτερη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, παρουσιάζοντας παραδείγματα διατροφής ασθενών τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ισορροπία του γλυκαιμικού δείκτη, απομακρύνοντας τη προοπτική χρήσης ινσουλίνης  και η πρόεδρος του συλλόγου ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη Πάτρας «Ζωή Γλυκιά» Βασιλική Γούλα, η οποία αναφέρθηκε στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη από την πλευρά του ασθενή, τη μέγιστή σημασία της σχέσης ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται μεταξύ γιατρού και ασθενή, σε κάθε φάση της νόσου.

Σε όλους τους γύρους συζητήσεων υπήρξαν και ερωτήσεις-τοποθετήσεις από το κοινό της ημερίδας.

Τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος του δημοσιογραφικού Οργανισμού της εφημερίδας "Πελοπόννησος" Κώστας Λαμπρόπουλος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού