Πριν από λίγες μέρες ο ογκολόγος, διευθυντής του Τμήματος Χημειοθεραπείας στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο Βόλου, Γιώργος Ρήγας (φωτογραφία), ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα τη φωτογραφία ενός μπλε ιατρικού φακέλου με τον αριθμό 001. Ήταν ο φάκελος του πρώτου ασθενή που ανέλαβε, τον Ιανουάριο του 2009, όταν πρωτοπήγε στο νοσοκομείο. Σήμερα, μετά από 14,5 χρόνια, και ενώ ο συγκεκριμένος ασθενής παραμένει στη ζωή, ο παθολόγος - ογκολόγος ανακοίνωσε το κλείσιμο του δικού του επαγγελματικού κύκλου στο νοσοκομείο Βόλου και στο ΕΣΥ γενικότερα. Η παραίτησή του έπεσε σαν "βόμβα" στην πόλη, και κυρίως στους καρκινοπαθείς ασθενείς του.

Μιλώντας στο iatronet.gr, ο κ. Ρήγας παραθέτει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. "Μάς είχαν δώσει μια σφυρίχτρα και κάναμε τον τροχονόμο", λέει χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως λόγω της απουσίας Ογκολογικής Κλινικής και Ακτινοθεραπευτικού ο ρόλος του μετά τη χημειοθεραπεία περιοριζόταν στο να παραπέμπει τα περιστατικά στη Λάρισα.

"Νιώθω πως με έδιωξε το σπίτι μου", σημειώνει, ενώ αναφέρεται στο ρόλο που έπαιξε στην απόφασή του και η δική του νόσηση από καρκίνο, πριν από ένα χρόνο.

Το ταξίδι ενός Βολιώτη με καρκίνο

Στο νοσοκομείο μιας πόλης 150.000 κατοίκων, σε ένα νομό με ιδιαιτερότητες, που εξυπηρετεί επίσης τον ορεινό όγκο του Πηλίου και τα νησιά των Σποράδων, ο ασθενής με καρκίνο έχει τη δυνατότητα να λάβει μόνο φαρμακευτική παρέμβαση, ενδοφλέβια ή με χάπια. Για τις ακτινοβολίες πρέπει να πάει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, το μοναδικό που παρέχει αυτή τη δυνατότητα σε ολόκληρη την 5η ΥΠΕ (Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα πλην Αττικής).

"Αυτή τη στιγμή για κάτι μη επείγον, δηλαδή άμεσα απειλητικό για τη ζωή, το ραντεβού για να ξεκινήσεις παίζει κατά περιόδους από 2 - 2,5 μέχρι και 4 μήνες. Φροντίζουμε όσο είναι εφικτό - όταν προηγούνται χημειοθεραπείες ή προγραμματίζεται χειρουργείο - από τα πρώτα πράγματα που κάνουμε είναι να κλείσουμε το ραντεβού ώστε να μπουν στη λίστα", λέει ο κ. Ρήγας.

Το χειρουργείο για καρκίνους μαστού, παγκρέατος, παχέος εντέρου, γίνεται στην αξιόλογη Χειρουργική Κλινική του Βόλου, αλλά όχι για πνεύμονα, καθώς δεν υπάρχει θωρακοχειρουργός. Επίσης, λόγω μη διαθέσιμου πνευμονολόγου, προορισμός είναι η Λάρισα και για κάποια βρογχοσκόπηση ή διαγνωστική παρακέντηση στον πνεύμονα ή στο συκώτι.

Ελλείψει Ογκολογικής Κλινικής, αν κάποιος χρειαστεί νοσηλεία, λόγω παρενεργειών της νόσου ή της θεραπείας, συνήθως νοσηλεύεται σε μια από τις δύο Παθολογικές.

"Μάς είχαν δώσει μια σφυρίχτρα'

Οι προσπάθειες του ογκολόγου για την δημιουργία Ογκολογικής και Ακτινοθεραπευτικού ήταν πολυετείς, αλλά προσέκρουαν πάντα, όπως λέει, σε τοίχο.
"Δεν μπορώ άλλο να πάω κόντρα σε κάτι που δεν περνάει από το χέρι μου, θεωρώ ότι έπειτα από 14,5 χρόνια έκανα αυτό που μπορούσα. Το νοσοκομείο του Βόλου και όσοι έχουν τις τύχες της πόλης στα χέρια τους μου έδειξαν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Έτσι ο κύκλος μου στο ΕΣΥ κλείνει εδώ", σημειώνει για να συμπληρώσει πως αισθανόταν σαν τροχονόμος: "Δεν κάνω τη δουλειά που έχω εκπαιδευτεί να κάνω. Εδώ και 14,5 χρόνια δίνουμε στους ασθενείς μια θεραπεία και για οτιδήποτε άλλο μας έχουν δώσει μια σφυρίχτρα και με αυτή σφυρίζουμε και λέμε, εσύ θα πας από δω και εσύ από εκεί. Κάνουμε τους τροχονόμους".

Μένει με έναν ογκολόγο

Η αποχώρηση του κ. Ρήγα συνοδεύεται και με αυτήν του επικουρικού ογκολόγου που υπηρετεί στο Τμήμα Χημειοθεραπείας τα τελευταία 7 χρόνια, σε μια αλυσιδωτή αντίδραση. Έτσι το Τμήμα μένει με μόνο μια ογκολόγο.

"Το μυαλό μου είναι στους ασθενείς μου, τους οποίους ευχαριστώ που μου εμπιστεύτηκαν όχι μόνο την υγεία τους αλλά και τη ζωή τους. Όπου κι αν είμαι, το μυαλό μου και η φροντίδα μου θα είναι πάντα σε αυτή τη Μονάδα", λέει, προσθέτοντας πως η απόφασή του λήφθηκε μετά από πολλή περίσκεψη και ήταν μονόδρομος. "Έχω κάποιες απαιτήσεις από τη δουλειά μου, κυρίως για να μπορώ να κοιτάω στα μάτια τους ασθενείς μου, γιατί θα μπορώ να τους προσφέρω αυτά που χρειάζονται. Νιώθω ότι στην ουσία με διώχνει το σπίτι μου".

Όταν ο καρκίνος χτύπησε και τη δική του πόρτα

Το περασμένο φθινόπωρο ο καρκίνος, τον οποίο πολεμά ως ογκολόγος επί 20 χρόνια, χτύπησε και την δική του πόρτα. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, υποβλήθηκε σε μερική νεφρεκτομή του αριστερού του νεφρού και η βιοψία έδειξε καρκίνο, ευτυχώς χαμηλού σταδίου. Σήμερα, η νόσος βρίσκεται υπό έλεγχο.

Σε συνέντευξή του στο iatronet.gr ο κ.Ρήγας είχε πει πως το γεγονός έδωσε επιπλέον προωθητική δύναμη στον αγώνα που δίνει για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων στην υγειονομική περίθαλψη της περιοχής. Όσοι βάζουν εμπόδια "πλέον δεν θα έχουν να κάνουν μόνο με έναν παθολόγο – ογκολόγο που αγωνίζεται για καλύτερες συνθήκες, αλλά με έναν θυμωμένο και εξαιρετικά απαιτητικό και ανυπόμονο καρκινοπαθή ασθενή", είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, δεν κρύβει πως η νόσησή του έπαιξε μεγάλο ρόλο στην απόφασή του να παραιτηθεί από το ΕΣΥ. «Είμαι οικογενειάρχης, έχω δύο μικρά παιδιά, η γυναίκα μου έχει περάσει επίσης καρκίνο. Δεν μπορώ να φθείρομαι σε γραφειοκρατικά γρανάζια, για να μπορώ να κάνω τα αυτονόητα. Οι ευθύνες είναι διαχρονικά σε όλες τις διοικήσεις του νοσοκομείου Βόλου που δεν διεκδίκησαν τα αυτονόητα», αναφέρει.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από τις διοικήσεις του νοσοκομείου Βόλου και την 5η ΥΠΕ, ενώ η απόφαση επί της παραίτησης θα ληφθεί από το υπουργείο Υγείας.

Αναφορικά με την επόμενη μέρα, ο ίδιος τη βλέπει στον ιδιωτικό τομέα, καθώς δεν μπορεί να διεκδικήσει άλλη θέση στο ΕΣΥ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος
“Tissue is the issue”: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Διαδικτυακός τζόγος και διαταραχή τυχερών παιχνιδιών