Ένα ακόμη καλοκαιρινό κύμα COVID-19 μπορεί να έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

"Έπειτα από περίπου έξι, επτά μήνες σταθερής υποχώρησης, τα πράγματα αρχίζουν να επανέρχονται ξανά", δήλωσε στο NPR ο δρ Brendan Jackson, διευθυντής περιστατικών COVID-19 του CDC.

Η ποσότητα του κορωνοϊού που ανιχνεύθηκε στα λύματα, το ποσοστό των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στον ιό και ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούσαν φροντίδα για την COVID-19 στα επείγοντα δωμάτια άρχισαν να αυξάνονται στις αρχές Ιουλίου, λέει ο Τζάκσον.

"Έχουμε δει τους πρώιμους δείκτες να ανεβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες και μόλις αυτή την εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, είδαμε και τις νοσηλείες να αυξάνονται επίσης", σημειώνει. "Αυτή θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός κύματος στα τέλη του καλοκαιριού".

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 10% στις 7.109 για την εβδομάδα που έληξε στις 15 Ιουλίου, από 6.444 την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του CDC.

Η αύξηση ποικίλλει σε όλη τη χώρα, με τον ιό να φαίνεται να εξαπλώνεται περισσότερο στα νοτιοανατολικά και λιγότερο στα μεσοδυτικά, τονίζει ο Τζάκσον.

Συνολικά, ωστόσο, οι αριθμοί παραμένουν πολύ χαμηλοί, πολύ χαμηλότεροι από ό,τι τα τελευταία τρία καλοκαίρια.

"Φανταστείτε τη μείωση των κρουσμάτων σαν πίστα σκι: κατεβαίνουν, κατεβαίνουν, κατεβαίνουν τους τελευταίους έξι μήνες και μόλις αρχίζουμε να βλέπουμε ένα μικρό σχεδόν άλμα με σκι στο κάτω μέρος", επισημαίνει.

Οι περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία αφορούν ηλικιωμένους. Οι θάνατοι από COVID-19 εξακολουθούν να μειώνονται - στην πραγματικότητα, έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που το CDC άρχισε να τούς παρακολουθεί, εξηγεί, για να προειδοποιήσει: "Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες εάν συνεχίσουν να αυξάνονται οι νοσηλείες, αλλά αυτό δεν είναι αναπόφευκτο".

Έτσι, το CDC δεν σχεδιάζει να αλλάξει τις συστάσεις για το τι πρέπει να κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, όπως να ενθαρρύνουν ξανά τον εμβολιασμό σε ευρεία κλίμακα.

Πηγές:
NPR

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;