Χαμηλή αρτηριακή πίεση ή υπόταση έχουμε όταν η συστολική αρτηριακή πίεση είναι  χαμηλότερη από 90 mmHg ή η διαστολική χαμηλότερη από  60 mmHg όπως μετράται με ειδικά όργανα, τα πιεσόμετρα. Επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης 90- 100 mmHg ή διαστολικής 60-65 Ηg θεωρούνται επίσης χαμηλά όταν δεν αντιστοιχούν στα δεδομένα υγείας ενός συγκεκριμένου οργανισμού. Έτσι, εάν η συστολική αρτηριακή σας πίεση κυμαίνεται από 110-125 mmHg και ξαφνικά πίπτει σε επίπεδα 95-100 mmHg παρουσιάσατε υπόταση.Κάθε μετρούμενη τιμή πρέπει να διασταυρώνεται και με δεύτερη μέτρηση.

Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν πτώση της πίεσης αποκλειστικώς σε όρθια θέση, παρουσιάζουν δηλαδή ορθοστατική υπόταση. Άλλοι ασθενείς  εμφανίζουν αμιγώς μεταγευματική υπόταση ή υπόταση μετά από εντόνως αγχογόνα ερεθίσματα. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι συχνή στις πρώτες 24 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και επανέρχεται μετά τον τοκετό διότι κατά την κύηση πραγματοποιούνται αλλαγές στη διασταλτικότητα των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την πτώση της αρτηριακής πίεσης. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί πρόβλημα που πρέπει να αποκατασταθεί μόνο εάν έχει αρνητικό αντίκτυπο στον οργανισμό (π.χ. ελαττωμένη παροχή αίματος στο εγκέφαλο λόγω υπότασης) ή οφείλεται σε βλαπτικό για τον οργανισμό υποκείμενο νόσημα ή παράγοντα.

Καταστάσεις  και ιατρικά προβλήματα που συνοδεύονται από πτώση αρτηριακής πίεσης:

  • Νοσήματα που αλλοιώνουν τη σωστή λειτουργία νεύρων και νευροφυτικών αντανακλαστικών όπως ο διαβήτης και η νόσος Πάρκινσον.
  • Καρδιολογικά νοσήματα
  • Αφυδάτωση
  • Καταστάσεις αιμορραγίας
  • Σοβαρές λοιμώξεις όταν οι παθογόνοι οργανισμοί εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος
  • Αλλεργικές αντιδράσεις
  • Διατροφικές ελλείψεις
  • Φάρμακα

Τα συμπτώματα της υπότασης μπορεί να περιλαμβάνουν εμφάνιση θολούρας, ζάλη, λιποθυμία, κόπωση, εξασθένηση, μειωμένη αντοχή, πρόβλημα συγκέντρωσης, ναυτία, ωχρότητα, γρήγορη αναπνοή, κατάθλιψη, δύσπνοια, αίσθημα παλμών, ταχυκαρδίες.

Γιατί η υπόταση είναι συχνή κατά το καλοκαίρι

Η υπόταση είναι συχνή κατά το καλοκαίρι ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ημερών καύσωνα μετά από παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη. Βασικός παθοφυσιολογικός μηχανισμός είναι η αφυδάτωση. Στην αφυδάτωση κατά το καλοκαίρι, οι απώλειες ύδατος με τον ιδρώτα είναι αρκετές και υπερβαίνουν την ποσότητα που απαιτείται για την ομαλή αναπλήρωση.  Σημαντικά για την αποφυγή της υπότασης κατά το καλοκαίρι είναι η σωστή λειτουργία του μηχανισμού της δίψας, της ούρησης, των νευροφυτικών αντανακλαστικών και της αφόδευσης που δεν λειτουργούν σωστά σε πολλά άτομα, ιδιαιτέρως μωρά, ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες.

Η πρόληψη της υπότασης κατά την διάρκεια ημερών καύσωνα

1.     Να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο ιδανικά από 10.30 π.μ.έως 18.00μμ

2.     Να αποφεύγετε την επίπονη άσκηση και τις άσκοπες μετακινήσεις.

3.     Να αποφεύγετε την ορθοστασία.

4.     Να αποφεύγετε αλκοόλ και βαριά γεύματα.

5.     Να αποφεύγετε το έντονο stress.

6.     Να πίνετε επαρκή ποσότητα νερού. Εάν είστε χρονίως πάσχων ή ηλικιωμένος πρέπει να συνεννοηθείτε με τον ιατρό για την ποσότητα του νερού που χρειάζεστε και για ενδεχόμενες τροποποιήσεις στην φαρμακευτική τους αγωγή.Πάσχοντες υψηλού κινδύνου ενδέχεται να επιβάλλεται να παραμένουν μόνιμα σε καλά κλιματιζόμενα δωμάτια και να φορούν ειδικές κάλτσες τόνωσης της κυκλοφορίας.

7.     Να τρώτε λαχανικά και φρούτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

8.     Να κάνετε δροσερά μπάνια κατά τη διάρκεια της ημέρας

9.     Να φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα

10.   Μη σηκώνεστε απότομα από το κρεβάτι το πρωί μετά την αφύπνιση. Συνηθίστε να κάθεστε επί μερικά λεπτά πριν σταθείτε όρθιος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρώτο κρούσμα πανώλης αιγοπροβάτων στην Αττική
ΠΙΣ προς βουλευτές για ψυχιατρική μεταρρύθμιση: Αποφύγετε αυτό το κρίσιμο λάθος
Σωστές και λάθος κινήσεις όταν έχουμε ημικρανία