Υψηλό επίπεδο τροπονίνης —πρωτεΐνης που χρησιμοποιείται συνήθως για να αποκλείσει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής σε ασθενείς με πόνο στο θώρακα—μπορεί να σηματοδοτούν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ακόμη και αν δεν υπάρχει γνωστή ή υποψία καρδιαγγειακής νόσου. έδειξε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Heart.
Το εύρημα υποδεικνύει ότι η τροπονίνη μπορεί επομένως να παίζει ρόλο ως γενικότερος δείκτης μεσοπρόθεσμης επιβίωσης.
Υψηλά επίπεδα καρδιακής τροπονίνης παρατηρούνται συχνά σε νοσοκομειακούς ασθενείς που δεν έχουν συγκεκριμένα συμπτώματα καρδιακής προσβολής, αλλά η κλινική σημασία αυτού δεν ήταν ποτέ σαφής, λένε οι ερευνητές.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την επιβίωση 20.000 νοσοκομειακών ασθενών που είχαν κάνει εξέταση αίματος τροπονίνης για οποιονδήποτε λόγο μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2017 σε μεγάλο νοσοκομείο, ανεξάρτητα από την αρχική κλινική ένδειξη. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 61 ετών και πάνω από το ήμισυ (53%) ήταν γυναίκες.
Σχεδόν οι μισοί (9345, 47%) ήταν εξωτερικοί ασθενείς. Σχεδόν το ένα τέταρτο (4947, 25%) νοσηλεύονταν . και το 28,5% (5708) ήταν ασθενείς στα Επείγοντα. Πάνω από το 90% από αυτούς (18.282) δεν είχαν καμία κλινική ένδειξη για έλεγχο τροπονίνης. Στο υπόλοιπο 9% (1718), οι γιατροί ζήτησαν την εξέταση για κλινικούς λόγους.
Η καρδιακή τροπονίνη ήταν υψηλή σε 1085 (λίγο κάτω από 5,5%) ασθενείς. Περίπου 1782 (9%) ασθενείς πέθαναν μετά από ένα χρόνο και συνολικά 2825 (14%) είχαν πεθάνει 2 χρόνια (809 ημέρες) αργότερα. Οι ασθενείς είχαν σχεδόν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης τροπονίνης ήταν υψηλό (45%) έναντι αυτών των οποίων τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν εντός του φυσιολογικού εύρους (12%).
Περαιτέρω ανάλυση για την ηλικία, το φύλο, την τοποθεσία του νοσοκομείου και τη νεφρική λειτουργία αποκάλυψε ότι ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο τροπονίνης συσχετίστηκε, ανεξάρτητα, με 76% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, όχι μόνο από καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και από άλλες αιτίες.
Μάλιστα, η συχνότερη αιτία θανάτου ήταν ο καρκίνος (1308,46%) και ακολουθούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα (363,13%).
Αφού εξαιρέθηκαν οι θάνατοι που συνέβησαν εντός 30 ημερών, μια παράμετρος που χρησιμοποιήθηκε για να καθορίσει την πιθανότητα ότι αυτό συσχετίστηκε με τον λόγο της παραμονής τους στο νοσοκομείο, η σχέση μεταξύ της τροπονίνης και του αυξημένου κινδύνου θανάτου παρέμεινε. Αυτό δείχνει ότι αυτή η συσχέτιση δεν οφείλεται αποκλειστικά σε βραχυπρόθεσμο κίνδυνο θανάτου, τονίζουν οι ερευνητές.
Πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να εξαχθούν σταθερά συμπεράσματα σχετικά με αιτιατή σχέση. Επίσης οι ερευνητές αναγνωρίζουν αρκετούς περιορισμούς.
«Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η τροπονίνη μπορεί να έχει έναν πιο γενικό ρόλο ως δείκτης μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης εκτός της καρδιακής προσβολής», καταλήγουν.
Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι