Νέα έρευνα συνδέει την ατμοσφαιρική ρύπανση με διάφορους καρκίνους, όχι μόνο με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η μακροχρόνια έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους με λεπτά σωματίδια (PM2,5) και διοξείδιο του αζώτου (NO2) μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη και άλλων μορφών καρκίνου, ανακάλυψαν ερευνητές.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι με την ατμοσφαιρική ρύπανση έχουμε χιλιάδες επιπλέον περιπτώσεις καρκίνου ετησίως στη χώρα», δήλωσε ο  ερευνητής Joel Schwartz, του Harvard TH Chan School of Public Health στη Βοστώνη. 

Οι ρύποι στους οποίους αναφέρεται ο Schwartz προκαλούνται από την καύση.

«Δεν προέρχονται μόνο από αυτοκίνητα και φορτηγά, αλλά από κάθε είδους καύση -ξυλόσομπες, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που καίνε άνθρακα, άλλα είδη εγκαταστάσεων καυσίμων - όλα παράγουν σωματίδια καύσης», είπε.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν σχετίζεται μόνο με τον καρκίνο, αλλά με πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις καθώς και με την άνοια, είπε ο Schwartz.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ασθένειες όπως ο καρκίνος αυξάνοντας τη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Επίσης, αυξάνει το οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλεί βλάβες στα κύτταρα και αναστέλλει την ικανότητα του σώματος να επιδιορθώνει αυτή τη βλάβη, είπε ο Schwartz.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα εκατομμύρια ανθρώπων, από το 2000 έως το 2016. Κανένας δεν είχε καρκίνο πριν από την ηλικία των 75 ετών. Η ομάδα του Schwartz δημιούργησε επίσης ομάδες για να εξετάσει ξεχωριστά τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου και του προστάτη, με 2 εκατομμύρια έως 7 εκατομμύρια άτομα σε κάθε ομάδα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η χρόνια έκθεση σε PM2,5 και NO2 αύξησε τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και του προστάτη, αλλά όχι για καρκίνο του ενδομητρίου. Η έκθεση σε NO2 συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, ενώ οποιαδήποτε συσχέτιση με τα PM2,5 ήταν ασαφής.

Ο κίνδυνος για αυτούς τους καρκίνους παρατηρήθηκε ακόμη και όταν η ρύπανση ήταν κάτω από τα εθνικά πρότυπα, σημείωσαν οι ερευνητές. Ακόμη και οι κοινότητες με καθαρό αέρα δεν έχουν ανοσία στον κίνδυνο καρκίνου, είπαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι άνθρωποι με υψηλότερο ΔΜΣ μπορεί να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο και για τα 4 είδη καρκίνου λόγω της έκθεσης σε NO2. 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα  στο περιοδικό Environmental Epidemiology.

Πηγές:
Environmental Epidemiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD