Νέα έρευνα επιστημόνων  του University of Oklahoma και του Stanford University που δημοσιεύτηκε στο Science αναφέρει ότι εντοπίστηκαν  135 νέα γονίδια που συνδέονται με τη χρώση του δέρματος.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι εντόπισαν νέα και προηγουμένως γνωστά γονίδια που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της παραγωγής μελανίνης.

Εντόπισαν 169 λειτουργικά ποικίλα γονίδια που επηρεάζουν την παραγωγή μελανίνης. Από αυτά, τα 135 προηγουμένως δεν είχαν συσχετιστεί με τη χρώση. Επιπλέον, εντόπισαν τη λειτουργία 2 νέων γονιδίων.

Η πρωτεΐνη KLF6  οδηγεί σε απώλεια παραγωγής μελανίνης σε ανθρώπους και ζώα, ενώ η πρωτεΐνη COMMD3 ρυθμίζει τη σύνθεση της μελανίνης ελέγχοντας την οξύτητα των μελανοσωμάτων.

Ιστορικά, η σκουρότερη χρώση χρειαζόταν για να προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία σε περιοχές πιο κοντά στον Ισημερινό και σε ανθρώπους που περνούσαν πολλές ώρες στον ήλιο. Καθώς οι άνθρωποι μετακινήθηκαν σε περιοχές με λιγότερο άμεση ηλιακή ακτινοβολία ή λιγότερες ώρες συνολικά ηλιακού φωτός χρειάζονται λιγότερη μελανίνη. Με τον καιρό, αυτό οδήγησε σε μελανοσώματα που παράγουν λιγότερη μελανίνη απορροφώντας περισσότερο ηλιακό φως.

Ο Vivek Bajpai δήλωσε ότι κατανοώντας τι είναι αυτό που ρυθμίζει τη μελανίνη μπορούμε να συμβάλλουμε στην προστασία των ανθρώπων με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα από το μελάνωμα ή τον καρκίνο του δέρματος.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων (mpox)
Στους 10 έφθασαν οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου- Πρώτο κρούσμα στην Αττική
Γιατί έχουμε μυϊκούς πόνους μετά την προπόνηση