Οι μυϊκοί πόνοι που εμφανίζονται τις ημέρες μετά από μια έντονη προπόνηση είναι συχνό φαινόμενο. Και είναι πόνοι που σταδιακά εξαφανίζονται. Όσο περίεργο και αν φαίνεται για ένα τόσο συχνό φαινόμενο, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει εντοπίσει ακόμα τους μηχανισμούς που ευθύνονται για τον μυϊκό πόνο μετά τη γυμναστική. Όπως κάθε άλλο ζήτημα που ασχολείται με την αίσθηση του πόνου, η κατανόησή του περιλαμβάνει την εξέταση πολύπλοκων βιολογικών διεργασιών.

Ο πόνος είναι μια υποκειμενική εμπειρία που προκύπτει από την ερμηνεία των αισθητηριακών σημάτων από το νευρικό σύστημα, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν σωματικές βλάβες ή όχι. Οι επιστήμονες έχουν προτείνει πολλούς μηχανισμούς για να εξηγήσουν την προέλευση του πόνου, αλλά δεν υπάρχει κάποια ομόφωνη απάντηση. Και σε αντίθεση με ό,τι ίσως έχετε ακούσει, το γαλακτικό οξύ δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

Μετά από μια έντονη προπόνηση, μπορούν να συμβούν μικροσκοπικές εκδορές στον μυϊκό ιστό. Αυτές οι εκδορές όμως δεν είναι επώδυνες, καθώς σχηματίζονται την στιγμή που γυμναζόμαστε. Ο πόνος μετά από μια προπόνηση συνήθως εμφανίζεται 24-48 ώρες αργότερα. Την ίδια στιγμή, οι μικρο-εκδορές αυτές βάζουν σε λειτουργία μια σειρά από αποκρίσεις στον οργανισμό. Μερικές από αυτές τις αποκρίσεις είναι άμεσες, όπως η έκκριση συστατικών, ιδιαίτερα ενζύμων και πρωτεϊνών που περιέχονται στα κύτταρα της μυϊκής μάζας, τα οποία διαχέονται από τις πληγωμένες κυτταρικές μεμβράνες. Άλλες εμφανίζονται αργότερα, όπως φλεγμονώδεις και ανοσολογικές αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες.

Εκτός από αυτά τα φυσιολογικά φαινόμενα, οι μικροτραυματισμοί οδηγούν επίσης σε άλλες προσωρινές επιπτώσεις, όπως απώλεια δύναμης, αυξημένη ακαμψία ή ορατό πρήξιμο της περιοχής. Ωστόσο, κανένας από αυτούς τους δείκτες δεν φαίνεται να συσχετίζεται ακριβώς με την αίσθηση του πόνου. Είναι επομένως πιθανό πολλαπλοί μηχανισμοί να αλληλεπιδρούν για να προκαλέσουν τον γνωστό πόνο μετά το γυμναστήριο.

Το νευρικό σύστημα φαίνεται να παίζει κεντρικό ρόλο στην εμφάνιση του μυϊκού πόνου. Οι μύες από μόνοι τους δεν έχουν αίσθηση του πόνου: Η αίσθηση αυτή προκύπτει από την ερμηνεία των σημάτων που λαμβάνονται από τον εγκέφαλο.

Πώς να αποφύγετε τους πόνους μετά την άσκηση

Ο μυϊκός πόνος δεν είναι κάτι ανησυχητικό και γενικά υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες. Ωστόσο, οι σωματικές επιπτώσεις, όπως η απώλεια δύναμης, μπορεί μερικές φορές να διαρκέσουν λίγο περισσότερο (ιδιαίτερα όταν η προπόνηση ήταν έντονη) και η εξαφάνιση του μυϊκού πόνου δεν είναι απαραίτητα καλός δείκτης αποκατάστασης των μυών.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τον μυϊκό πόνο είναι να αυξάνετε την ένταση των προπονήσεών σας σταδιακά. Οι μύες μας είναι πολύ καλοί στο να προσαρμόζονται στις δυσκολίες που τους βάζουμε. Μία άσκηση που σάς προκαλεί πόνο τώρα, δεν θα σας προκαλεί πόνο στο μέλλον, όσο την συνηθίζει το σώμα σας – ειδικά αν φροντίσετε να μην το παρακάνετε από την αρχή.  Σε αντίθεση με το πόσο χρήσιμες είναι γενικά για τις προπονήσεις μας (και δεν πρέπει να τις ξεχνάμε), οι διατάσεις πριν ή μετά από μια προπόνηση, δεν έχουν πραγματικό αντίκτυπο στον μυϊκό πόνο.

Η μόνη λύση από τη στιγμή που ο μυϊκός πόνος ξεκινήσει είναι να κάνετε υπομονή. Τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα ή οι αλοιφές μπορούν να βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα, όπως και η εναλλαγή ζεστού και κρύου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων (mpox)
Στους 10 έφθασαν οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου- Πρώτο κρούσμα στην Αττική
Ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει τον κίνδυνο post covid επιπλοκών [μελέτη]