Η καλή καρδιοαναπνευστική φόρμα όταν κάποιος είναι νέος συνδέεται με έως 40% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης 9 ειδών καρκίνου μελλοντικά-τουλάχιστον στους άντρες. Αυτό έδειξε μεγάλη μακροχρόνια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.

Στους παραπάνω καρκίνους περιλαμβάνονται της κεφαλής και τράχηλου, οισοφάγου, στομάχου, παγκρέατος, ήπατος, εντέρου, νεφριών και πνευμόνων.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία αντρών από τη Σουηδία έως το τέλος του 2019.

Στην έναρξη, η ηλικία των συμμετεχόντων ήταν μεταξύ 16 και 25.

Η τελική ανάλυση περιέλαβε 1.078,000 .άντρες. Από αυτούς, 84.117 (7%) εμφάνισαν στη συνέχεια καρκίνο τουλάχιστον σε μια περιοχή του σώματος, σε διάστημα 33 ετών.

Σε σύγκριση με άντρες που είχαν χαμηλό επίπεδο φόρμας, η υψηλότερη καρδιοαναπνευστική φόρμα συνδεόταν γραμμικά με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων ειδών καρκίνου.

Συνδεόταν με  5% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο ορθό, 12% χαμηλότερο για καρκίνο στο πάγκρεας,  18% χαμηλότερο για καρκίνο στο έντερο,  19% χαμηλότερο για καρκίνο στην κεφαλή και τράχηλο,  20% χαμηλότερο για καρκίνο στα νεφρά, 21% χαμηλότερο για καρκίνο στο στομάχι, 39% χαμηλότερο για καρκίνο στον οισοφάγο, 40% χαμηλότερο για το ήπαρ και 42% για τον πνεύμονα.

Όμως η καλύτερη καρδιοαναπνευστική φόρμα συνδεόταν με κατά 7% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στον προστάτη και κατά 31% αυξημένο για καρκίνο στο δέρμα.

Πρόκειται για έρευνα παρατήρησης και δεν αποδεικνύεται αιτιατή σχέση.

Πηγές:
British Journal of Sports Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD