Η έγκαιρη χρήση γνωστών φαρμάκων θα μπορούσε να αναβάλει, να αποτρέψει την εμφάνιση και να ενισχύσει τις πιθανότητες πρόληψης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Μέχρι σήμερα, οι ρευματικές παθήσεις θεωρούνταν χρόνιες παθήσεις. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν τώρα για πρώτη φορά ότι η στοχευμένη έγκαιρη θεραπεία σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ- αρθρικός ρευματισμός) μπορεί να αποτρέψει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει την εμφάνιση συμπτωμάτων και βλαβών στις αρθρώσεις.
Αντίστοιχα τρέχοντα ευρήματα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες (30 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου) στο ετήσιο συνέδριο της Γερμανικής Εταιρείας Ρευματολογίας (DGRh) στη Λειψία.
"Αρκετές διεθνείς μελέτες ασχολήθηκαν πρόσφατα με το ερώτημα σε ποιο βαθμό ασθενείς με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας επωφελούνται από την προληπτική φαρμακευτική αγωγή", αναφέρει η γερμανική επαγγελματική εταιρεία.
"Ως προοπτική, τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τη θεραπεία των ατόμων με ρευματισμούς, καθώς τα συμπτώματα της νόσου μπορούν να προληφθούν ακόμη και πριν από την εμφάνισή της", δήλωσε η Andrea Rubbert-Roth, αναπληρώτρια επικεφαλής της Κλινικής Ρευματολογίας στο Καντονικό Νοσοκομείο του Σεν Γκάλεν (Ελβετία).
Όμως προς το παρόν εξακολουθεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο με επαρκή βεβαιότητα.
"Γνωρίζουμε τους εκλυτικούς παράγοντες - το κάπνισμα ή η έκθεση σε λεπτή σκόνη - και γνωρίζουμε επίσης ότι προκαλούν παράγοντες που προάγουν τον ρευματισμό στο αίμα. Ωστόσο, εάν τα άτομα που πάσχουν δεν έχουν μυοσκελετικά συμπτώματα κατά τη στιγμή της μέτρησης, η ανίχνευση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα άτομα αυτά θα αναπτύξουν αργότερα ρευματοειδή αρθρίτιδα", εξήγησε η ειδικός.
Μια ολλανδική μελέτη διερεύνησε τη μεθοτρεξάτη, ένα καθιερωμένο φάρμακο για τη θεραπεία της ΡΑ (επίσης γνωστή ως χρόνια πολυαρθρίτιδα), ως πιθανή προληπτική προσέγγιση. Χορηγήθηκε σε άτομα που υπέφεραν ήδη από μη φλεγμονώδη πόνο στις αρθρώσεις. Ενώ η μεθοτρεξάτη δεν απέτρεψε πλήρως την εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων της ΡΑ, τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι το φάρμακο μπορεί να επηρεάσει θετικά την πρώιμη πορεία της νόσου.
Μια ακόμη πιο ελπιδοφόρα στρατηγική βασίζεται στο φάρμακο Abatacept, ένα βιοτεχνολογικό φάρμακο που έχει αποσβεστική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Νέες μελέτες δείχνουν ότι η πρώιμη θεραπεία με Abatacept μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων της ΡΑ σε άτομα που έχουν μυοσκελετικά συμπτώματα και παρουσίασαν φλεγμονώδεις αλλαγές σε απεικονιστικές μελέτες (MRI- μαγνητική τομογραφία).
"Η μελέτη ARIAA που διεξήχθη στη Γερμανία διαπίστωσε ότι το abatacept είχε σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να οδηγήσει στην ανάπτυξη κλινικής ΡΑ και μείωσε τις φλεγμονώδεις αλλαγές στη μαγνητική τομογραφία. Στους 18 μήνες, 12 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας, παρατηρήθηκε ΡΑ στο 35% των ασθενών με abatacept και 57% των ασθενών με εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας ήταν επίσης καλύτερα μετά από έξι μήνες θεραπείας με Abatacept", ανέφερε η Γερμανική Ρευματολογική Εταιρεία.
"Σε σύγκριση με τη μελέτη με MTX, εδώ συμπεριλήφθηκαν άτομα που είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο νόσου λόγω διαφόρων παραγόντων, γεγονός που προσδίδει στο αποτέλεσμα μεγάλη σημασία", συνόψισε η Andrea Rubberth-Roth. Το Abatacept μπλοκάρει τα Τ-κύτταρα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρώιμη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Και οι δύο μελέτες δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί πλήρως. Μια άλλη μελέτη (APIPPRA), η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Κάτω Χώρες, επιβεβαίωσε αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα και υπογράμμισε την καλή ανεκτικότητα της έγκαιρης παρέμβασης σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπευτικών προσεγγίσεων διερευνάται επί του παρόντος περαιτέρω.
"Η δυνατότητα επηρεασμού της εμφάνισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ανοίγει νέες προοπτικές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.
Ωστόσο, θα είναι ζωτικής σημασίας να εντοπιστούν οι ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο και να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος για την έναρξη προληπτικής θεραπείας.
Διότι κάθε φαρμακευτική θεραπεία επιφέρει και επιβαρύνσεις", δήλωσε ο Christoph Baerwald, Πρόεδρος του Συνεδρίου του DGRh και ομότιμος επικεφαλής του Τμήματος Ρευματολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λειψίας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024