Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το νανούρισμα του Μότσαρτ μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στα νεογέννητα που υποβάλλονται σε εξετάσεις αίματος. Οι ερευνητές στο Τμήμα Παιδιατρικής του Lincoln Medical & Mental Health Center, στη Νέα Υόρκη, αξιολόγησαν τα επίπεδα πόνου 100 νεογέννητων κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης εξέτασης αίματος με τρύπημα στη φτέρνα, που συνήθως γίνεται για τον έλεγχο καταστάσεων όπως ο ίκτερος.
Στη μελέτη, τα 54 από τα 100 βρέφη άκουσαν ένα νανούρισμα του Μότσαρτ για 20 λεπτά πριν, κατά τη διάρκεια του τσιμπήματος και για επιπλέον πέντε λεπτά. Όλα γεννήθηκαν τελειόμηνα και ήταν περίπου 2 ημερών κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Λίγο περισσότερα από τα μισά μωρά ήταν αγόρια. Όλα τα βρέφη έλαβαν ένα τυπικό πρωτόκολλο φροντίδας, το οποίο περιλάμβανε τη χορήγηση 0,5 χιλιοστόλιτρου διαλύματος ζάχαρης δύο λεπτά πριν από την εξέταση αίματος.
Ένας ερευνητής που φορούσε ακουστικά ακύρωσης θορύβου αξιολόγησε τα επίπεδα πόνου των βρεφών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία. Τα κριτήρια αξιολόγησης περιλάμβαναν τις εκφράσεις του προσώπου, την ένταση του κλάματος, τα μοτίβα αναπνοής, τις κινήσεις των άκρων και τα επίπεδα εγρήγορσης. Για να ληφθούν υπόψη πιθανές μεταβλητές, οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σταθερά σε ένα ήσυχο, αμυδρά φωτισμένο δωμάτιο με ελεγχόμενη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα βρέφη που άκουσαν το νανούρισμα του Μότσαρτ είχαν «σημαντικά χαμηλότερες» βαθμολογίες πόνου κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τη διαδικασία, σε σύγκριση με τα νεογέννητα που δεν άκουσαν το τραγούδι.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν σημαντικές διαφορές στις βαθμολογίες πόνου μεταξύ των δύο ομάδων τρία λεπτά μετά τη διαδικασία. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μουσική μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος ανακούφισης από τον πόνο για τα νεογέννητα βρέφη που υποβάλλονται σε μικροεπεμβάσεις.
Η επιστημονική ομάδα ανέφερε επίσης ότι μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να διερευνήσουν αν η ηχογράφηση της φωνής των γονέων θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον πόνο που νιώθουν τα νεογέννητα κατά τη διάρκεια μικροεπεμβάσεων.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Pediatric Research».
Πηγές:
ΕΡΤ
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024