Οι αρνητικοί σε λεμφαδένες ασθενείς με κυτταρικό καρκίνωμα Merkel επιβιώνουν περισσότερο εάν ο πρωτοπαθής όγκος αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση Mohs αντί της συμβατικής εκτομής με μεγάλο περιθώριο ασφαλείας. Αυτό προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Dermatology. Να σημειωθεί εδώ ότι η χειρουργική επέμβαση Mohs βρίσκεται σε άνοδο διότι έχει τα χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής, τα υψηλότερα ποσοστά ίασης και τα καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα από οποιαδήποτε θεραπεία καρκίνου του δέρματος.


Το καρκίνωμα των κυττάρων Merkel είναι ένας σπάνιος αλλά επιθετικός όγκος με αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης και υψηλή θνησιμότητα.Eίναι ένα καρκίωμα σπάνιο και επικίνδυνο αλλά θεραπεύσιμο, ειδικά όταν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο.

Η χειρουργική εκτομή είναι η θεραπεία εκλογής για τους εντοπισμένους όγκους, αλλά τα δεδομένα σχετικά με τη βέλτιστη χειρουργική προσέγγιση είναι μικτά, γράφουν ο πρώτος συγγραφέας μελέτης, Shayan Cheraghlou, του Τμήματος Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης  και οι συνεργάτες του.

Η εκτομή με μεγάλο περιθώριο ασφαλείας υπόσχεται τα καλύτερα αποτελέσματα ή αρκεί ένα μικρότερο περιθώριο ασφαλείας; Ή θα πρέπει ο χειρουργός να καταφύγει στη χρήση της μικροσκοπικά ελεγχόμενης χειρουργικής Mohs; Σε αυτή τη διαδικασία, το περιθώριο τομής του όγκου ελέγχεται ιστοπαθολογικά κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Αναδρομική μελέτη κοόρτης με περισσότερους από 2.300 ασθενείς

Η ομάδα του Cheraghlou διερεύνησε αυτό το ερώτημα σε μια αναδρομική μελέτη κοορτής στην οποία συμπεριέλαβε 2.313 ασθενείς από ένα μητρώο καρκίνου των ΗΠΑ.

Ήταν κατά μέσο όρο 71 ετών, είχαν εντοπισμένο Τ1/Τ2 καρκίνωμα των κυττάρων Merkel και ήταν αρνητικοί στους λεμφαδένες.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η χειρουργική επέμβαση Mohs συσχετίστηκε με την καλύτερη μη προσαρμοσμένη επιβίωση. Τρία χρόνια μετά την εκτομή του όγκου υπό μικροσκοπικό έλεγχο, το 87,4% των ασθενών ήταν ακόμη εν ζωή, μετά από 5 χρόνια το 84,5%  και μετά από 10 χρόνια το 81,8%.

Από τους ασθενείς στους οποίους ο όγκος είχε αφαιρεθεί με μεγάλο περιθώριο ασφαλείας, το 86,1% ήταν ακόμη εν ζωή μετά από 3 χρόνια, το 76,9% μετά από 5 χρόνια και το 60,9% μετά από 10 χρόνια. Οι ασθενείς στους οποίους είχε αφαιρεθεί ο όγκος με μικρότερο περιθώριο ασφαλείας είχαν παρόμοια ποσοστά επιβίωσης: 84,8% μετά από 3 έτη, 78,3% μετά από 5 έτη και 60,8% μετά από 10 έτη.

Σε μια ανάλυση προσαρμοσμένη για διάφορες πιθανές συγχυτικές μεταβλητές, η χειρουργική επέμβαση Mohs συσχετίστηκε με σημαντικά καλύτερη επιβίωση σε σύγκριση με την αφαίρεση με μεγάλο περιθώριο ασφαλείας.

"Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι η χειρουργική Mohs μπορεί να είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος θεραπείας για τους πρωτοπαθείς όγκους των κυττάρων Merkel - σε σύγκριση με τη συμβατική εκτομή με μεγάλο περιθώριο ασφαλείας", καταλήγουν οι συγγραφείς.

Ωστόσο, η έλλειψη τυχαιοποίησης και η πιθανότητα μεροληψίας επιλογής - κέντρα με πολλά καρκινώματα κυττάρων Merkel ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τη χειρουργική Mohs - υπογραμμίζουν την ανάγκη για προοπτικές μελέτες, προσθέτουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Καρκίνος παγκρέατος: Η καθοριστική σημασία του ενδοσκοπικού υπέρηχου στη διάγνωση
Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ και UBITECH ανοίγουν το δρόμο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της φαρμακοβιομηχανίας