Αντρες που δήλωσαν ότι έχουν στρεσογόνες δουλειές και αισθάνονται ότι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια ενώ η ανταμοιβή είναι χαμηλή έχουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιοπάθειας σε σύγκριση με άντρες χωρίς αυτούς τους παράγοντες, αναφέρει νέα έρευνα.

Η Mathilde Lavigne-Robichaud, του CHU de Quebec-University Laval Research Center στο Κεμπέκ δήλωσε ότι  η νέα έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι στρεσογόνες εργασιακές συνθήκες ώστε να δημιουργηθούν πιο υγιή εργασιακά περιβάλλοντα που θα ωφελούν εργαζόμενους και εργοδότες.

Η εργασιακή καταπόνηση αναφέρεται σε περιβάλλον εργασίας όπου οι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν συνδυασμό υψηλών εργασιακών απαιτήσεων και χαμηλού ελέγχου πάνω στην εργασία τους.

Η ανισορροπία προσπάθειας- ανταμοιβής συμβαίνει όταν οι υπάλληλοι επενδύουν μεγάλη προσπάθεια στην εργασία τους αλλά θεωρούν ότι η ανταμοιβή (μισθός, αναγνώριση ή εργασιακή ασφάλεια) δεν είναι επαρκής ή είναι δυσανάλογη με την προσπάθεια.

Η έρευνα έδειξε ότι :

  • Αντρες που δήλωσαν ότι είχαν είτε στρες στην εργασία είτε ανισορροπία προσπάθειας- ανταμοιβής είχαν αύξηση 49% του κινδύνου καρδιοπάθειας έναντι αντρών που δεν ανέφεραν τέτοιους παράγοντες
  • Αντρες που ανέφεραν εργασιακή καταπόνηση και ανισορροπία προσπάθειας- ανταμοιβής είχαν διπλάσιο κίνδυνο καρδιοπάθειας σε σύγκριση με άντρες που δεν είχαν τον συνδυασμό
  • Η επίδραση του ψυχοκοινωνικού στρες της εργασίας στην υγεία της καρδιάς γυναικών δεν ήταν καταληκτική
  • Στους άντρες, η επίδραση της εργασιακής καταπόνησης και της ανισορροπίας προσπάθειας- ανταμοιβής συνδυαστικά, ήταν παρόμοια με την ένταση της επίπτωσης της παχυσαρκίας στον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Η Lavigne-Robichaud δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι παρεμβολές που στοχεύουν στη μείωση των στρεσογόνων παραγόντων από το εργασιακό περιβάλλον θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για άντρες και θα μπορούσαν να έχουν θετικές εφαρμογές στις γυναίκες, καθώς αυτοί οι στρεσογόνοι παράγοντες συνδέονται με άλλα προβλήματα υγείας όπως η κατάθλιψη.

Ο Eduardo J. Sanchez, δήλωσε ότι οι στρεσογόνοι παράγοντες στην εργασία μπορούν να είναι το ίδιο βλαβεροί για την υγεία όπως η παχυσαρκία και το παθητικό κάπνισμα.

  • Οι ερευνητές μελέτησαν 6.500 εργαζόμενους ‘’λευκού κολάρου’’, μέσης ηλικίας 45 ετών, χωρίς καρδιοπάθεια και τους παρακολούθησαν για 18 χρόνια, από το 2000 έως το  2018.
  • Μελέτησαν πληροφορίες υγείας και εργασιακού χώρου 3.118 αντρών και 3.347 γυναικών σε διάφορες θέσεις, στο Κεμπέκ.
  • Η έρευνα περιέλαβε ανθρώπους που εργάζονταν ως managers, επαγγελματίες ή σε δουλειά γραφείου.
  • Η έρευνα προσθέτει ενδείξεις ότι ο εργασιακός χώρος θα πρέπει να είναι προτεραιότητα ως όχημα για την εξέλιξη της καρδιαγγειακής υγείας για όλους.
  • Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως παροχή πηγών στήριξης, προαγωγή ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ζωής, ενίσχυση της επικοινωνίας και ενδυνάμωση των εργαζομένων ώστε να έχουν περισσότερο έλεγχο στην εργασία τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.    

Πηγές:
Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.    

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι καλύτερες τροφές για την υγεία των ματιών
Ο θόρυβος των αεροπλάνων μπορεί να βλάψει την καρδιά [μελέτη]
Αντιμετώπιση των τσιμπουριών και των νοσημάτων που μεταδίδουν υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής