Η ψυχολογική απώλεια μπορεί να εμφανιστεί όταν κάποιος χάσει τη δουλειά του, την αίσθηση ελέγχου ή ασφάλειας ή όταν πεθάνει ο σύζυγός του. Τέτοια απώλεια που διαβρώνει την ευεξία και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής μπορεί να είναι κοινή εμπειρία, αλλά λίγα είναι γνωστά για τη μοριακή διαδικασία στον εγκέφαλο που εμφανίζεται λόγω αυτής.
Νέα έρευνα του University of Cincinnati εξετάζει τους μηχανισμούς μέσω διαδικασίας αφαίρεσης εμπλουτισμού. Η έρευνα έδειξε περιοχή του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογική απώλεια και εντόπισε νέους μοριακούς στόχους που ενδεχομένως μπορούν να την ανακουφίσουν την επίδραση.
Η Marissa Smail, του UC College of Medicine, δήλωσε ότι οι περισσότερες έρευνες στον τομέα εστιάζουν σε διαταραχές όπως κατάθλιψη και διαταραχή μετατραυματικού στρες, που δεν είναι τόσο κοινές όσο η απώλεια. Όλοι έχουμε χάσει κάτι και υποστεί την επίπτωση της απώλειας κάποια στιγμή στη ζωή μας, πρόσθεσε. Η χρήση αφαίρεσης εμπλουτισμού για την κατανόηση της κοινής εμπειρίας είναι καλό ερώτημα που ρίχνει φως στο πώς αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο αλλά επίσης έχει τη δυνατότητα να αποκαλύψει νέους θεραπευτικούς στόχους που ενδεχομένως έχουν ευρύ όφελος.
Η έρευνα εξέτασε μοντέλα ζώων τα οποία βρίσκονταν σε περιβάλλον που τους έδινε την ευκαιρία να σκαρφαλώνουν, να ερευνούν και να απολαμβάνουν την εμπειρία πολλών παιχνιδιών και καταφυγίων για 4 εβδομάδες.
Τα υποκείμενα αφαίρεσης εμπλουτισμού στη συνέχεια απομακρύνθηκαν από το περιβάλλον για ένα μήνα και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικόνιση εγκεφάλου για να δουν την επίδραση στην περιοχή του εγκεφάλου που παίζει ρόλο στη ρύθμιση του στρες και στη συμπεριφορική προσαρμογή μετά την απομάκρυνση εμπλουτισμού.
Φαίνεται ότι στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, την αμυγδαλή, το σύστημα υποστήριξης γίνεται υπερδραστήριο.
Ο James Herman, δήλωσε ότι αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι νευρώνες ‘’μονώνονται’’.
Ως συνέπεια της μόνωσης, δεν μπορούν να καθοδηγήσουν τις συμπεριφορές προσαρμογής που θα έβλεπε κάποιος σε καθημερινή βάση. Δεν πρόκειται για τους νευρώνες αλλά για τις μονώσεις τους που προκαλούν αυτό το πρόβλημα και αυτό είναι νέο εύρημα.
Ο Herman δήλωσε ότι δυστυχώς η απώλεια συμβάλλει σε παθήσεις ψυχικής υγείας και είναι συχνός παράγοντας που προκαλεί καταθλιπτικά επεισόδια.
Ο μηχανισμός που περιγράφηκε στη μελέτη είναι αρκετά νέος και μοιράζεται αρκετά χαρακτηριστικά με την απώλεια σε ανθρώπους, οδηγώντας τους ερευνητές να πιστέψουν ότι είναι σχετικός όσον αφορά την κατανόηση αυτής της κοινής εμπειρίας.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Molecular Psychiatry.
Πηγές:
Molecular Psychiatry.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι