Συμπληρώματα τζίντζερ ενδεχομένως μπορεί να βοηθήσουν ανθρώπους με ορισμένες αυτοάνοσες νόσους όπως ο ερυθηματώδης λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα να ελέγξουν τη φλεγμονή.

Νέα έρευνα προσθέτει ενδείξεις για τη στήριξη της επίδρασης του τζίντζερ στη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, ιδιαίτερα των ουδετερόφιλων.

Οι ερευνητές ενδιαφέρονταν κυρίως για  τις  εξωκυτταρικές παγίδες των ουδετερόφιλων (NET) και τον ρόλο τους στον έλεγχο της φλεγμονής.

Όταν οι υγιείς άνθρωποι λαμβάνουν τζίντζερ, έδειξε η έρευνα, τα ουδετερόφιλά τους είναι πιο ανθεκτικά στα ΝΕΤ, που είναι μικροσκοπικές δομές οι οποίες προάγουν τη φλεγμονή και θρόμβωση που συμβάλλουν σε πολλές αυτοάνοσες νόσους όπως λύκο και ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η Dr. Kristen Demoruelle, του University of Colorado School of Medicine, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές νόσοι στις οποίες τα ουδετερόφιλα είναι υπερδραστήρια σε μη φυσιολογικό βαθμό.

Ανακάλυψε ότι το τζίντζερ μπορεί να συμβάλλει στην αναχαίτιση των ΝΕΤ. Αυτό είναι σημαντικό επειδή είναι φυσικό συμπλήρωμα που ενδεχομένως μπορεί να είναι βοηθητικό για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και συμπτωμάτων σε ανθρώπους με αρκετές διαφορετικές αυτοάνοσες νόσους.

Κλινική δοκιμή σε υγιείς εθελοντές έδειξε ότι καθημερινή λήψη 20 mg για μια εβδομάδα, συμπληρωμάτων τζίντζερ, ενίσχυσε τη χημική παρουσία ουσίας εντός των ουδετερόφιλων (cAMP). Αυτά τα υψηλά επίπεδα των cAMP στη συνέχεια κατέστειλαν την ανταπόκριση των NET στη νόσο.

Ο Dr. Jason Knight, του University of Michigan, δήλωσε ότι η έρευνα για πρώτη φορά δίνει ενδείξεις για το βιολογικό μηχανισμό που υπογραμμίζει τις φαινομενικά αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι ενδείξεις, περιλαμβανομένων του πώς το τζίντζερ επηρεάζει τα ουδετερόφιλα θα ενθαρρύνουν γιατρούς και ασθενείς να συζητήσουν αν η λήψη συμπληρωμάτων τζίντζερ θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη ως μέρος σχεδίου αντιμετώπισης.

Οι ερευνητές ελπίζουν να πραγματοποιήσουν κλινικές δοκιμές με αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις νόσους, όπως ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα και  COVID-19.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JCI Insight.

 

Πηγές:
JCI Insight.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές